Gulasz paprykowy

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewający, lekko pikantny gulasz wieprzowy z papryką to fantastyczne, rozgrzewające i sycące danie idealne na jesienne i zimowe obiady. Mięso dzięki długiemu duszeniu jest miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cebule
    ząbek czosnku
    oliwa do smażenia
    1 kg łopatki wieprzowej
    200 g parzonego boczku
    3 czerwone papryki
    1 l bulionu warzywnego lub wieprzowego
    4 listki laurowe
    3-5 kulek ziela angielskiego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    Sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, boczek i papryki pokroić w sporą kostkę o podobnej wielkości. Cebule posiekać w piórka lub w kostkę (wg. upodobań), czosnek w cienkie plasterki.
    W szerokim garnku rozgrzać nieco oliwy i zeszklić przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Dodać parzony boczek i przesmażyć razem z cebulką przez kilka minut aż zacznie się wytapiać. Dodać kawałki mięsa, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i obsmażyć. Wlać gorący bulion (składniki powinny być nim przykryte), dodać ziele angielskie i liście laurowe, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 50-60 minut, raz po raz mieszając. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przygotowaną wcześniej paprykę. Gotować do miękkości warzyw.
    W małym garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować.
    Serwować na ciepło z dodatkiem kaszy gryczanej i kiszonych ogórków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować