Wołowy strogonow

  • wyświetlono: 570 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Moja wersja strogonowa na bazie wołowiny, papryki, polskich warzyw, kiszonych ogórków, pieczarek i różnych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Ewelina Marcin
  • 6 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

800g mięsa wołowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
500g pieczarek
2 czerwone papryki
2 kiszone ogórki
200g koncentratu pomidorowego
500ml bulionu wołowego
1 łyżeczka musztardy stołowej
3 łyżki mąki pszennej
olej
sól
pieprz

Marynata:
4 łyżki oleju
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Wołowy strogonow

  • 1. Marynata:
    Składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
  • 2. Mięso wołowe pokroić w cienki paski, wymieszać w marynacie i odstawić na około 2 godziny.
  • 3. Po tym czasie mięso oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż się zrumienią. Mięso przełożyć do dużego garnka, wlać bulion wołowy, przykryć pokrywką i gotować około 20 minut na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Na patelni gdzie smażyło się mięso zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie do garnka z mięsem dodać cebulę z czosnkiem, papryki i pieczarki pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dalej gotować aż mięso będzie miękkie.
  • 4. Gdy wołowina będzie miękka dodać ogórki kiszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy i musztardę. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
  • 5. Gotowego strogonowa podawać ze świeżym pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiDanie obiadowepaprykawołowinagulaszobiaddaniejesieńsmacznyszybkistrogonowogórek kiszonywołowy strogonowwołowy gulasz
 

Komentarze

Podobne przepisy

Strogonow wieprzowy

Dodane przez: beetle

Strogonow wieprzowy

Coś dla wszystkich mięsożerców...

Strogonow

Dodane przez: czekoladka

Strogonow

To pyszne danie sprawdza się na...

a'la Strogonow

Dodane przez: aliss06

a'la Strogonow

Choć w oryginale Strogonow, a właściwie...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: ilka_86

Boeuf Strogonow

Strogonow przyrządza się z mięsa...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: adela7

Boeuf Strogonow

Nazwa pochodzi od rodziny Strogonow...

Boeuf Strogonow

Dodane przez: RedakcjaPP

Boeuf Strogonow

Na mniej uroczyste okazje można...