Gulasz z polędwiczek wieprzowych

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Gularz aromatyczny z grzybami i warzywami, pysznym sosem i delikatnym mięsem wieprzowym .

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe pokrojone w kostkę grubą
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 duża czerwona cebula
    Duża garść suszonych grzybów , dobrze namoczonych i posiekanych
    2 łodygi selera
    2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
    1 papryczka chilli
    1 czerwona papryka pokrojona na cienkie długie paski

    Przyprawy :
    5 liści laurowych
    3 ziela angielskie
    3 jałowce
    1 goździk
    Łyżeczka gałki muszkatałowej
    Kostka bulionu wołowego
    Pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz z polędwiczek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe 1. 2 polędwiczki wieprzowe pokrojone w kostkę , zamarynowałam z oliwą z oliwek, drobno posiekanym czosnkiem i kilkoma łyżkami octu balsamicznego, jedną papryczką chilli drobno pokrojoną i odstawiłam do lodówki na 2 godziny .
    Polędwiczki podsmażamy na smalcu z obu stron i przekładamy do głębokiego garnka i zalewamy zimną wodą tylko tak żeby zakryło mięso.
  • Polędwiczki wieprzowe 2. Przygotowujemy warzywa .
    Warzywa trzemy na tarce albo kroimy w kostkę . Podsmażamy cebulę . Kroimy grzyby namoczone i wszystko dodajemy do mięsa razem z wodą z grzybów .
  • 3. Dodajemy przyprawy .
    Lubię użyć specjalnego pojemniczka do przypraw albo do zaparzania herbaty . Daje wszystkie ziarniste przyprawy i tak gotuje . Przyprawy wydzielają swój smak i aromat a podczas jedzenia nie mysimy „ jeść” ziaren i nie zachodzą nam między zęby.
  • 4. Gotujemy przez ok 1.5 godziny. Około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w cieńkie długie paski i pokrojoną świeża natkę pietruszki.
  • Polędwiczki wieprzowe 5. Możemy zagęścić sos mieszając mąkę z oliwą.
    Smakujemy i gotowe !

Porady

W mojej kuchni zawsze mam kilka rodzaji oliw z oliwek . Do mięs I gularzu używam tej oliwy do której dodaje liść laurowy, papryczkę chilli czosnek ziele angielskie i rozmaryn . Ta oliwa jest wtedy również przyprawą. Ciekawy aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować