Pieczone mini roladki musztardowe z polędwiczek wieprzowych i boczku

4.49 (163 ocen)

Super przekąska na imprezkę lub nawet danie mięsne obiadowe.

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe 2 sztuki (po 0,5 kg, czyli razem 1 kg)
    boczek parzony w plastrach 35 -40 dkg
    musztarda ostra - kilka łyżek
    czosnek 4 ząbki
    zioła prowansalskie 1,5 łyzki

    ketchup i chrzan do smaku
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Pieczone mini roladki musztardowe z polędwiczek wieprzowych i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polęwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na plastry 2 cm. Przekładamy do miski.
  • 2. Musztardę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
  • 3. Do polędwiczek wlewamy musztardę z przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin - ja zostawiłam na całą noc.
  • 4. Każdy plaster polędwiczki wieprzowej z musztardą owijamy w plaster boczku (robimy mini roladki) i przesmażamy na suchej patelni po 1,5 minuty z każdej strony.
  • przekladamy do naczynia 5. Wszystkie mini roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pod koniec pieczenia odkrywamy na 4 minuty, aby lekko boczek się przypiekł.
  • 6. Podajemy na gorąco z ketchupem i chrzanem. Polecam - bardzo smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować