Super przekąska na imprezkę lub nawet danie mięsne obiadowe.
Składniki:
polędwiczki wieprzowe 2 sztuki (po 0,5 kg, czyli razem 1 kg)
boczek parzony w plastrach 35 -40 dkg
musztarda ostra - kilka łyżek
czosnek 4 ząbki
zioła prowansalskie 1,5 łyzki
ketchup i chrzan do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Pieczone mini roladki musztardowe z polędwiczek wieprzowych i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polęwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na plastry 2 cm. Przekładamy do miski.
2.Musztardę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
3.Do polędwiczek wlewamy musztardę z przyprawami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin - ja zostawiłam na całą noc.
4.Każdy plaster polędwiczki wieprzowej z musztardą owijamy w plaster boczku (robimy mini roladki) i przesmażamy na suchej patelni po 1,5 minuty z każdej strony.
5.Wszystkie mini roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pod koniec pieczenia odkrywamy na 4 minuty, aby lekko boczek się przypiekł.
6.Podajemy na gorąco z ketchupem i chrzanem. Polecam - bardzo smaczne.
Komentarze