Wigilijne suszone grzyby

4.42 (151 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Goszczą na naszym stole wigilijnym od kiedy pamiętam. Są wyjątkowe - jemy je tylko raz w roku :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - suszone grzyby leśne (namoczone w wodzie): 1.5 szklanki
    - cebula: 2 sztuki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - kasza jaglana sucha: 1 szklanka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.42 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wigilijne suszone grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podstawą tego dania wbrew pozorom jest olej rzepakowy. Bez niego grzyby nie będą mieć tego wyjątkowego smaku. Grzyby suszone trzeba namoczyć wcześniej w wodzie (kilka godzin), obgotować w lekko osolonej wodzie i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w paseczki. Olej rzepakowy rozgrzać i wrzucić do niego cebulkę (im więcej cebulki - tym więcej oleju, żeby nam się nie przypaliła). Kiedy cebulka lekko puści sok wrzucić pokrojone grzyby i dusić na małym ogniu. Lekko posolić i jeśli ktoś lubi dodać do smaku odrobinkę pieprzu. Kaszę jaglaną przygotować wg przepisu na opakowaniu. Kiedy grzyby z cebulą będą ładnie uduszone, wymieszać z przygotowaną kaszą jaglaną. Podawać ciepłe. Smacznych świąt i dużo zdrowia! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować