Pieczarki marynowane

  • wyświetlono: 202601 |
  • dodany do książki kucharskiej: 37 |
  • polecenia: 1

Pieczarki w delikatnej zalewie octowej, lepsze niż ze sklepu.

benka

Składniki

Na 6 słoików o pojemności 750 ml

3 kg małych pieczarek
2 średnie marchewki
1 duża cebula
6 lisków laurowych
ziele angielskie
gorczyca

Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
5 łyżek cukru
1 łyżka soli

dodatkowo:
łyżka soli, łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczarki marynowane

  • 1. Pieczarki umyć dwukrotnie w zimnej wodzie (nie obierać).
    Marchew oczyścić, pokroić w kostkę, gotować 5 minut w osolonej wodzie.
    Cebulę pokroić w półtalarki , sparzyć wrzątkiem.
  • 2. W większym rondlu zagotować wodę z solą i kwaskiem, wkładać pieczarki i gotować 8-10 minut.( ja na 2 litry wody dałam łyżkę soli i łyżeczkę kwasku i wkładałam pieczarki partiami po ok 1 kg )
  • 3. Do każdego słoika włożyć przyprawy, marchew i cebulę, na wierzch gorące pieczarki
  • 4. Składniki zalewy zagotować i wrzącą zalać warzywa , zakręcić, nie pasteryzować.
    Gotowe do spożycia po 3 dniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiPrzetworypieczarki marynowanezapasy na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

Dodane przez: JustKuchcik

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

Oryginalne pikle z grzybów, warzyw...

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

Papryka marynowana

Dodane przez: bogusia82

Papryka marynowana

Każdego roku marynuję paprykę,...

Pomidorki marynowane

Dodane przez: Goszka

Pomidorki marynowane

Większość warzyw nadaje się do...

Opieńki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Opieńki marynowane

W tym roku opieńki pojawiły się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE