Grzybki w słodko-kwaśnej zalewie

  • wyświetlono: 370 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowane grzybki są słodkie, a za razem kwaśne, smaki fajnie się uzupełniają. Smaczne , mogą być jako samodzielna przystawka lub podane jako dodatek do mięsa.

123
  • 1 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

1 kg. grzybów leśnych
1 cebula
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 listki laurowe
6 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
Dodatkowo:
słoiki

Sposób przygotowania przepisu:

Grzybki w słodko-kwaśnej zalewie

  • jk1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, odstawiam. Grzyby oczyszczam, myję, gotuję ok. 15 minut, odcedzam, nakładam do słoiczków. cebulę obieram, kroję w plasterki, dokładam do grzybów, zalewam zalewą. Słoiki zakręcam, pasteryzuję 15 minut. Odwraca do góry dnem, gdy wystygną wynoszę do spiżarni.

Porady

Jeśli zalewy mi pozostanie, wstawiam do lodówki, wykorzystuję ją gdy dozbieram grzybów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybymarynata

Komentarze

Podobne przepisy

Kolorowa papryka w słodko-kwaśnej zalewie

Dodane przez: szynszyla

Kolorowa papryka w słodko - kwaśnej zalewie

Do obiadu i na kanapki.

SAŁATKA  W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

Dodane przez: Aga72

SAŁATKA W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

sama wymyśliłam tą sałatkę jest...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Brokuł w słodko-kwaśnej zalewie

Marynowany brokuł, to jest to ,...

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.

Dodane przez: weronika63

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej

Do marynowania wybieramy twarde...

Ogorki w zalewie slodko-kwasnej z kurkuma

Dodane przez: Magster

OGÓRKI W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ Z KURKUMĄ

Przetworów ciąg dalszy, tym razem...

image-0eb1b1a

Dodane przez: paolineczka

Chilli w słodkiej zalewie

Coś dla miłośników ostrych i słodkich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE