Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

  • wyświetlono: 687 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Dary z lasu to najcenniejsze złoto, które warto zbierać i schowac w słoiku na zimę.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 kg. grzybów leśnych

Zalewa:
2 szklanki wody
cebula
1 szklanka octu 10%
ok 1 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gorczycy
4 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego.

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

  • grzyby1. Zalewa: składniki zalewy włożyć do garnka, cebulę pokroić na plasterki i wszystko doprowadzić do zagotowania.
    Grzyby oczyszczamy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut. Grzyby odcedzamy i przekłądamy do wyparzonych słoiczków, zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy, pasteryzujęemy 10-15 minut. Odwracamy do góry dnem, aż do wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybyleśne grzybymarynatazaprawyzalewapotrawy z grzybówzalewa słodko-kwaśnaprzetwoey

Komentarze

Podobne przepisy

Ogorki w zalewie slodko-kwasnej z kurkuma

Dodane przez: Magster

OGÓRKI W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ Z KURKUMĄ

Przetworów ciąg dalszy, tym razem...

Ogórki w zalewie słodko-kwasnej

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki w zalewie słodko kwaśnej

Bardzo smaczne ,do sałatek ,pokrojone...

Marynowane grzyby w zalewie octowej.

Dodane przez: bienpyt

Marynowane grzyby w zalewie octowej

Marynowane grzyby w ten sposób...

Grzyby

Dodane przez: JulkaTomeczek

Grzyby w zalewie

Zamknięcie darów jesieni w słoiczku....

papryka

Dodane przez: Anitka0804

Marynowana papryka w zalewie słodko kwaśnej

Uwielbiamy marynowaną paprykę i...

Kolorowa papryka w słodko-kwaśnej zalewie

Dodane przez: szynszyla

Kolorowa papryka w słodko - kwaśnej zalewie

Do obiadu i na kanapki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE