Gruszkowa delicja

0 (0 ocen)

  • Średni

Bardziej deser jak ciasto ,rozpływający się w ustach krem i delikatna gruszka .

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 0.5 szklanki
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - cukier: 4 łyżki
    - jajka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - śmietana 30 %: 2 szklanki
    - jogurt naturalny: 1 szklanka
    - cukier: 0.67 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - Żelatyna: 4 łyżeczki

    - gruszki (duże -twarde): 4 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - nutella: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gruszkowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem na beze, do ubitych dodajemy żółtka delikatnie mieszając na koniec przesianą mąkę z proszkiem i budyniem. Pieczemy w tortownicy do 15 min w temp. 180st
  • 2. Krem:
    Kremówkę ubijamy z cukrem i łączymy z jogurtem, całość jeszcze razem ubijamy na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody (wlewamy lekko przestudzoną)
  • Gruszkowa delicja 3. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki, gotujemy je około 5 min w syropie z 1.1/2 szklanki wody, soku z cytryny i cukru, odsączamy i studzimy
  • 4. Zimny biszkopt smarujemy nutellą, układamy gruszki i zalewamy gęstniejącym kremem, odstawiamy do zastygnięcia. Z całkiem zastygniętego deseru ściągamy delikatnie obręcz formy i możemy jeszcze całość posypać tartą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza

Podobne przepisy

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
nalewka gruszkowa

To może cię zainteresować