Nalewka gruszkowa

4.5 (191 ocen)

Nalewka gruszkowa wymaga wiele cierpliwości. Owoce gruszy niezwykle wolno oddają swój aromat, przez co powinny macerować się przynajmniej rok. Tyle samo zamknięta w szkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu.

Składniki:

  • • 1 kg gruszek
    • 300 g cukru
    • 1/2 szklanki wody
    • 7 goździków
    • 1 laska wanilii
    • kawałek kory cynamonu
    • 1 litr spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka gruszkowa 1. • Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty.
    • Umyte gruszki pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, ogonki odrzucić.
    • Gruszki wrzucić do gorącego syropu i dokładnie przemieszać. Przełożyć do słoja.
    • Do ciepłych gruszek wlać spirytus, dodać pokruszony cynamon, przeciętą na pół wanilię i goździki.
    • Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2 miesiące w ciepłe, ciemne miejsce.
    • Po upływie 2 miesięcy zlać nalew i przecedzić go przez gazę złożoną na kilka warstw.
    • Nalewkę rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy, najlepiej do piwnicy.

Porady

Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło połączenie z alkoholem. Można w ten sposób skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast 2 lat będzie więc tylko 7 miesięcy do degustacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować