Kostka gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Mąki , kakao i p.d.p. razem wymieszać. Dodawać stopniowo do masy jajecznej mieszając delikatnie rózgą. Ciasto przelać do formy o wymiarach 34 cm na 24 cm. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 20 minut ( do tzw. suchego patyczka).
2.MASA BUDYNIOWA:
W szklance mleka rozrobić budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać płyn, trzymać na gazie do zgęstnienia. Następnie odstawić do ostygnięcia
Margarynę zmiksować na puch, dodać cukier puder. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń.
3.WKŁADKA GRUSZKOWA:
Gruszki pokroić w kostkę, galaretki rozpuścić w 750 ml wody- ostudzić.
4.ŚMIETANA:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, powoli wlewać chłodną galaretkę.
5.Składanie: Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową. Następnie ułożyć gruszki pokrojone w kostkę i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki. Po stężeniu galaretki przystąpić do przygotowania śmietany- gotową wyłożyć na ciasto. Posypać kakao( można zrobić fale na śmietanie). Gotowe, smacznego :)
Porady
Biszkopt lepiej przygotować z 4 jajek. Mój był troszeczkę za wysoki i musiałam go delikatnie ściąć.
Komentarze