KOSTKA GRUSZKOWA

5 (148 ocen)

Nadszedł sezon gruszek, za okna widzę jak spadają z drzewa. Postanowiłam je wykorzystać w słodki sposób. A o to efekt

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki kakao ( w zależności od rodzaju, używam deco moreno - z wiatrakiem)
    1 łyżeczka p.d.p
    3 łyżki oleju

    MASA BUDYNIOWA:
    0,5 l mleka
    1 duży budyń śmietankowy ( na 3/4 l mleka)
    1 łyżka mąki pszennej
    2 żółtka

    250 g margaryny Kasi
    3 łyżki cukru pudru

    WKŁADKA GRUSZKOWA:
    miękkie gruszki (ilość według uznania- u mnie 5 szt) pokrojone w kostkę
    2 galaretki gruszkowe

    ŚMIETANA:
    660 ml śmietany kremówki 30%
    1 galaretka gruszkowa

    Dodatkowo: kakao

Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Kostka gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę. Wlać olej, zmiksować. Mąki , kakao i p.d.p. razem wymieszać. Dodawać stopniowo do masy jajecznej mieszając delikatnie rózgą. Ciasto przelać do formy o wymiarach 34 cm na 24 cm. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 20 minut ( do tzw. suchego patyczka).
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    W szklance mleka rozrobić budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać płyn, trzymać na gazie do zgęstnienia. Następnie odstawić do ostygnięcia
    Margarynę zmiksować na puch, dodać cukier puder. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń.
  • 3. WKŁADKA GRUSZKOWA:
    Gruszki pokroić w kostkę, galaretki rozpuścić w 750 ml wody- ostudzić.
  • 4. ŚMIETANA:
    Galaretkę rozpuścić w szklance wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, powoli wlewać chłodną galaretkę.
  • 5. Składanie: Na biszkopcie rozsmarować masę budyniową. Następnie ułożyć gruszki pokrojone w kostkę i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki. Po stężeniu galaretki przystąpić do przygotowania śmietany- gotową wyłożyć na ciasto. Posypać kakao( można zrobić fale na śmietanie). Gotowe, smacznego :)

Porady

Biszkopt lepiej przygotować z 4 jajek. Mój był troszeczkę za wysoki i musiałam go delikatnie ściąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować