DELICJA GRUSZKOWA

4.5 (150 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wspaniałe połączenie gruszek i czekolady. Deser na różne okazje, robiłam to ciasto juz kilkakrotnie i za każdym razem zachwycił moich gości:)

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:

    4 jajka
    3/4 szklanki maki pszennej ( w tym 1 luzka mąki ziemniaczanej)
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Galaretka gruszkowa:
    2 puszki gruszek w syropie (ok 1 litr) lub gruszki z kompotu
    2 galaretki gruszkowe lub agrestowe
    3 szklanki wody

    Pianka:
    350 ml śmietanki kremówki
    1 śmietan fix
    2 galaretki gruszkowe (lub agrestowa)
    2 szklanki wody

    1/2 tabliczki czekolady



Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Desery z owocami

Delicja gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07r8s0o 1. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka.Dodać po łyżce mąki i olej, wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na blaszke 25/35 cm wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 20 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni. Wystudzić. Można delikatnie napączować syropem gruszkowym (kilka łyżeczek)
  • image-134o2i3 2. Galaretka z gruszkami:
    Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Gruszki odcedzić z syropu, pokroić w kostkę, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt, i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • image-08h5jix 3. Pianka:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody, odstawic do lekkiego stężenia.
    Smietankę ubć ze śmietan fix, dodać 3/4 tężejącej galaretki (1/4 część pozostawić do dekoracji). Dokładnie wymieszać, wyłożyc na biszkopt, schłodzić.
  • image-0g0jaf8 4. Pozostałą 1/4 część galaretki odstawic do dokładnego stężenia. Czekoladę rozpuścić, zrobić esy-floresy, udekorować pokrojoną galaretką.

Porady

Zamiast gruszek w syropie możemy użyć zwykłych gruszek dobrej jakości, miękkie i soczyste. .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować