Lekkie i orzeźwiające jesienne ciasto. Idealne na spotkanie przy kawie ze znajomymi. Ja miałam miękkie gruszki ale jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej podgotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić.
Gruszkowa delicja bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia.
Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń. Do gorącego wsypać pozostałe 2 galaretki i wymieszać do czasu aż się rozpuszczą. Gorącą masę wylać na herbatniki, ułożyć drugą warstwę herbatników. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, na herbatnikach ułożyć obrane ze skórki ćwiartki gruszek. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietan fix. Wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić.
Komentarze