Gruszkowa delicja bez pieczenia

4.37 (158 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie i orzeźwiające jesienne ciasto. Idealne na spotkanie przy kawie ze znajomymi. Ja miałam miękkie gruszki ale jeśli macie twarde owoce to proponuję je wcześniej podgotować w wodzie z cukrem a przed dodaniem do ciasta ostudzić.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 40 szt herbatników

    4 duże i miękkie gruszki

    4 galaretki gruszkowe lub agrestowe

    2 budynie śmietankowe

    1 l mleka

    330 ml śmietanki 30%

    śmietan fix

    3 łyżki cukru pudru

    garść płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.37 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Galaretki Herbaty

Gruszkowa delicja bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostudzenia.

    Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.

    Z mleka i proszków budyniowych ugotować budyń. Do gorącego wsypać pozostałe 2 galaretki i wymieszać do czasu aż się rozpuszczą. Gorącą masę wylać na herbatniki, ułożyć drugą warstwę herbatników. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć, na herbatnikach ułożyć obrane ze skórki ćwiartki gruszek. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietan fix. Wyłożyć na galaretkę i posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Gruszki Herbatniki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować