Gruszki w kruchym cieście z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ze składników na ciasto zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 2 godziny. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i masłem, dodać tłusty ser, budyń, dokładnie wymieszać. Białka wcześniej schłodzić, posolić, ubić na sztywno. Dodać do sera delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 części. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki tortownicy. Dno posmarować dżemem, ułożyć połówki gruszek pocięte na paski – tak by tworzyły połówki. Wylać ser, wyrównać. Pozostałe ciasto pokruszyć na masę serową. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 60 minut,przestudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Komentarze