Właśnie zaczęły się u mnie gruszki więc postanowiłam przygotować szybki i prosty deser. Gruszki w cieście.. to typowy jesienny deser, aromatyczny z wyczuwalną nutką przyprawy do piernika.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦120 g masła
◦125 g cukru
◦2 jajka
◦½ łyżeczki proszku do pieczenia
◦1 łyżeczka przyprawy do pierników
◦1 szczypta soli
◦125 g mąki tortowej
◦30 ml mleka
Składniki na gruszki:
◦6 gruszek
◦600 ml wody
◦225 g cukru
◦skórka otarta z ½ pomarańczy
◦1 łyżeczka przyprawy do grzanego wina
◦1 łyżeczka cynamonu
Gruszki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie gruszek:
Gruszki obieramy, nie kroimy ich i usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku łączymy wodę, cukier, skórkę z pomarańczy i przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Do syropu wkładamy gruszki, zmniejszamy palnik i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu obracając owoce. Ważne aby nie rozgotować gruszek. Wyjmujemy owoce i odkładamy na talerz.
2.Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Okrągłe kokilki smarujemy masłem. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia i połowę mąki. Ucieramy ciasto. Na koniec dodajemy mleko, przyprawy i pozostałą mąkę. Miksujemy aż otrzymamy jednolite ciasto.
Przygotowanym ciastem napełniamy kokilki do 2/3 wysokości. Do każdej foremki ostrożnie wkładamy gruszki. Pieczemy ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze