Gruszki w cieście francuskim i serem pleśniowym

4 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gruszki zapiekane w cieście francuskim z niebieskim pleśniowym serem. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska. Uwielbiam połączenia pikantnego sera z delikatną słodyczą owoców.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
    100 g sera z niebieska pleśnią
    3-4 średnie gruszki
    1 jajko do smarowania
    Kilka gałązek świeżego tymianku
    Miód
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Gruszki w cieście francuskim i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wyjmij z lodówki na 15 minut przed pieczeniem, by się ociepliło. Rozwiń rolkę. Linijką odmierz kwadraty o długości boku 12 cm. Wyjdzie około 4 kwadratów. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 1 cm.
  • 2. Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na pół. Każdą ponacinaj w paski nie docinając do końca.
  • Gruszki w cieście francuskim 3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kwadraty, brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Przyklej do każdego brzegu pasek, można go lekko wykręcić.
  • Gruszki w cieście francuskim 4. Na środek ułóż gruszkę, posyp serem pleśniowym.
  • 5. Ciastka piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut. Podawaj na ciepło z tymiankiem i miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Gruszki Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować