Gruszki zapiekane w cieście francuskim z niebieskim pleśniowym serem. Bardzo łatwa i szybka do zrobienia przekąska. Uwielbiam połączenia pikantnego sera z delikatną słodyczą owoców.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
100 g sera z niebieska pleśnią
3-4 średnie gruszki
1 jajko do smarowania
Kilka gałązek świeżego tymianku
Miód
Gruszki w cieście francuskim i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wyjmij z lodówki na 15 minut przed pieczeniem, by się ociepliło. Rozwiń rolkę. Linijką odmierz kwadraty o długości boku 12 cm. Wyjdzie około 4 kwadratów. Z reszty ciasta wytnij paski o szerokości około 1 cm.
2.Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na pół. Każdą ponacinaj w paski nie docinając do końca.
3.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż kwadraty, brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem. Przyklej do każdego brzegu pasek, można go lekko wykręcić.
4.Na środek ułóż gruszkę, posyp serem pleśniowym.
5.Ciastka piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut. Podawaj na ciepło z tymiankiem i miodem.
Komentarze