Grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem z pieczonej papryki i pomidorów

0 (0 ocen)

Domowy sos z pieczonych warzyw podany z delikatną , grillowaną polędwiczką wieprzową. Ta para jest tak idealna że jedząc można bez ustanku rozkoszować się jej smakiem.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ( 0k.500g.)
    sól , pieprz
    Sos pomidorowo-paprykowy:
    1 duża czerwona papryka
    2 twarde pomidory
    oliwa z oliwek
    1/2 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią
    1 łyżeczka lubczyku
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem z pieczonej papryki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę , umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
    Mięso natrzeć solą i pieprzem , odstawić na noc do lodówki.
  • 2. Sos: Paprykę pozbawić gniazda nasiennego pokroić w paski.
    Pomidory pokroić w czwórki.
    Warzywa ułożyć w blaszce do pieczenia , skropić oliwą.
    Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( aż skórka zacznie odchodzić i robić się spieczona)
    Upieczone warzywa pozbawić skórek , przełożyć do garnka , zalać bulionem oraz dodać przyprawy.
    Doprowadzić do zagotowania.
    Sos zmiksować blenderem na gładki krem.
  • 3. Polędwiczkę wieprzową pokroić w 2 cm. plastry , lekko rozbić w dłoniach.
    Patelnię grillową lub grilla elektrycznego nagrzać , smażyć mięso na rumiano z obu stron.( ok 2 min z każdej strony uważając by nie przesuszyć polędwiczki)
  • 4. Na talerze wyłożyć porcję sosu oraz mięsa.
    Podawać z ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować