Krem z pieczonej papryki i pomidorów

3.25 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 puszki pomidorów
    2-3 papryki
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    ½ szklanki wody
    sól, pieprz, bazylia, ulubione zioła
    łyżeczka papryki w proszku
    ostra papryka do smaku
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki oleju
    2 szczypty cukru
Wystaw ocenę:

3.25 (8 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z pieczonej papryki i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:
    Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Poprzekrawać na trzy części. Paprykę wysmarować olejem i posolić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim paprykę. Piec około 40 minut 180 stopni. Po tym czasie paprykę wyciągnąć i przełożyć do grubszego woreczka foliowego. Woreczek zamknąć i zostawić na około 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć paprykę z woreczka i ściągnąć skórkę. Gotowy miąższ z papryki odłożyć na bok. Masło rozpuścić na głębszej patelni, przesmażyć cebulę pokrojona w kostkę wraz z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki, smażyć kilkanaście minut. Po tym czasie dodać miąższ paprykowy, przesmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką ziołami.
    Całość lekko przestudzić. Włożyć do blendera i utrzeć na krem. Podawać gorące z podpieczonymi pestkami słonecznika lub dyni, lub z grzankami. Można dodać śmietankę lub jogurt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować