Zapiekanka grecka z makaronem, fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Osobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    oliwa
    450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego
    oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru)
    300 g makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki)
    100 g żółtego sera
    przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

    Na sos beszamelowy
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
    400 ml mleka
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka grecka z makaronem, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etap 1 1. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i dobrze wymieszać. Przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
  • 2. W kolejnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
  • Etap 3 3. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu (ja gotowałam 7 minut zamiast 10).
  • Etap 4 4. Do szpinaku dodać rozdrobniony ser feta i oliwki, dobrze wymieszać. Następnie szpinak połączyć również z mięsem i ponownie wymieszać.
  • 5. Sos beszamelowy: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie wlać mleko i podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Etap 6 6. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem i układać następujące warstwy:

    Na dnie rozsmarować bardzo cienką warstwę sosu beszamelowego.
    Nałożyć warstwę makaronu (całość).
    Nałożyć warstwę mięsno-szpinakową (całość).
    Równomiernie rozsmarować pozostały sos beszamelowy.
    Górę zapiekanki posypać serem.
    Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Oliwki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować