Osobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem.
1 godz. 20 min
Składniki:
2 piersi z kurczaka
oliwa
450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego
oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru)
300 g makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki)
100 g żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Na sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej)
400 ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zapiekanka grecka z makaronem, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i dobrze wymieszać. Przełożyć na patelnię i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
2.W kolejnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
3.Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu (ja gotowałam 7 minut zamiast 10).
4.Do szpinaku dodać rozdrobniony ser feta i oliwki, dobrze wymieszać. Następnie szpinak połączyć również z mięsem i ponownie wymieszać.
5.Sos beszamelowy: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie wlać mleko i podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6.Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem i układać następujące warstwy:
Na dnie rozsmarować bardzo cienką warstwę sosu beszamelowego.
Nałożyć warstwę makaronu (całość).
Nałożyć warstwę mięsno-szpinakową (całość).
Równomiernie rozsmarować pozostały sos beszamelowy.
Górę zapiekanki posypać serem.
Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i zapiekać 30-35 minut.
Komentarze