Tradycyjne. Z mielonym mięsem i ryżem. Najlepiej smakują u Babci na wsi. Bez niepotrzebnych veget, kostek rosołowych, nawet bez koncentratu. Wszystko naturalne
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
główka kapusty
600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej
1 woreczek ryżu
2 pomidory malinowe mocno dojrzałe
2 marchewki
kilka gałązek koperku
ziele ang- 2 ziarna
liść laurowy- 1 listek
Gołąbki z mięsem i ryżem- takie jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Kapustę sparzamy.
* Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy.
*Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa- ja daję wielkości piąstki. Zwijamy gołąbki.
*W dużym garnku układamy gołąbki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i obrane wcześniej, pokrojone na kawałki pomidory. Wrzucamy listek i ziele ang. Zalewamy gorącą wodą, tyle aby zakryło gołąbki. Gotujemy ok 1 godz 15 minut, jeśli mamy młoda kapustę wystarczy 40 minut. Po ugotowaniu sos zagęszczamy mąką.
Komentarze