GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM- TAKIE JAK U BABCI

4.47 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tradycyjne. Z mielonym mięsem i ryżem. Najlepiej smakują u Babci na wsi. Bez niepotrzebnych veget, kostek rosołowych, nawet bez koncentratu. Wszystko naturalne

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • główka kapusty
    600 g mięsa mielonego- u mnie z łopatki wieprzowej
    1 woreczek ryżu
    2 pomidory malinowe mocno dojrzałe
    2 marchewki
    kilka gałązek koperku
    ziele ang- 2 ziarna
    liść laurowy- 1 listek
Wystaw ocenę:

4.47 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Gołąbki z mięsem i ryżem- takie jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Kapustę sparzamy.
    * Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
    Do mięsa dodajemy wystudzony ryż, doprawiamy solą, pieprzem, dobrze mieszamy.
    *Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa- ja daję wielkości piąstki. Zwijamy gołąbki.
    *W dużym garnku układamy gołąbki. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchewkę i obrane wcześniej, pokrojone na kawałki pomidory. Wrzucamy listek i ziele ang. Zalewamy gorącą wodą, tyle aby zakryło gołąbki. Gotujemy ok 1 godz 15 minut, jeśli mamy młoda kapustę wystarczy 40 minut. Po ugotowaniu sos zagęszczamy mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować