Gołąbki z grzybami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Gołąbki w wigilijny wieczór na moim stole to tradycja przejęta z domu mojego męża która na dobre zakorzeniła się już w domu moich rodziców.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jęczmienna: 10 dekagramów
    - ryż: 10 dekagramów
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - suszone grzyby: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 10 dekagramów
    DODATKOWO::
    - kapusta biała: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyć w gorącej i osolonej wodzie , ściągając z niej po jednym liściu, następnie z liści ściąć twarde części.
  • gołabki z grzybami 2. Ryż, kaszę i grzyby suszone ugotować (najlepiej wszystko osobno). Kaszę po studzeniu wymieszać z zimnym ryżem, dodać skręcone przez maszynkę suszone grzyby oraz pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażone na maśle razem z cebulą pokrojona w kostkę, dokładnie wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • gołąbki z grzybami 3. Farsz nakładać na środek liścia i zwinąć gołąbki, ułożyć ścisło w garnku, zalać do połowy wysokości osoloną wodą, dusić do miękkości pod przykryciem.
  • 4. Podawać z sosem pieczarkowym lub podsmażone na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować