POSTNE GOŁĄBKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI

  • wyświetlono: 17114 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zawsze robię te gołąbki po grzybobraniu. Są świetne na piątkowy obiad.

DanusiaC
  • 120min

Składniki

Gołąbki :
- 13 dużych liści białej kapusty (+ kilka do wyłożenia naczynia do pieczenia gołąbków)
- 3 szklanki ryżu
- grzyby leśne świeże (po ugotowaniu, 3 szklanki pokrojonych grzybów)
- 3 cebule
- 1kostka rosołowa grzybowa
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa uniwersalna, pieprz, sól
- maggi w płynie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
Sos :
- 2 cebule
- 6 podgrzybków
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- przyprawa uniwersalna, pieprz
- śmietana

Sposób przygotowania przepisu:

POSTNE GOŁĄBKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI

  • postne gołąbki z grzybami leśnymi1. Liście kapusty wrzucić na wrzątek, jak się zagotują, wyjąć na talerz do ostudzenia.
  • Postne gołąbki z grzybami leśnymi2. Ugotować ryż na sypko w wodzie osolonej przyprawa uniwersalna.
  • Postne gołąbki z grzybami leśnymi3. Grzyby (do gołąbków i do sosu) oczyścić, opłukać, pokroić i chwilę pogotować. Odcedzić (pozostawiając wodę z gotowania).
    Cebule obrać, pokroić. Zeszklić na oleju i maśle. Dodać grzyby (zostawić 4 łyżki grzybów do sosu) i dusić do miękkości, podlewać w razie potrzeby pozostawioną wodą z gotowania grzybów. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę., kostkę rosołową, pieprz.Mieszać, żeby się nie przypaliły. Jak grzyby będą miękkie, ostudzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać masę grzybową do ryżu. Wymieszać, przyprawić maggi i ewentualnie solą i pieprzem.
  • Postne gołąbki z grzybami leśnymi4. Z liści kapusty ściąć górną część głównego nerwu.
    Zawijać farsz w liście. Naczynie przeznaczone do pieczenia gołąbków wysmarować tłuszczem i wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożyć ciasno gołąbki, przykryć liśćmi kapusty. Podlać gołąbki wodą osoloną przyprawa uniwersalna.
    Dusić w piekarniku, aż kapusta będzie miękka (około 1 godziny).
    W razie potrzeby uzupełniać wyparowaną wodę.
  • 5. Na oleju i maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pozostałe grzyby, przyprawa uniwersalna, pieprz i dusić do miękkości, mieszając i podlewając wodą.
    Jak grzyby będą miękkie, dodać śmietanę uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu.
    (Jeżeli sos będzie rzadki, to przed dodaniem śmietany, zagęścić go mąką wymieszana z odrobiną wody).
  • Postne gołąbki z grzybami leśnymi6. Gołąbki podawać na gorąco z sosem grzybowym.

Porady

Gołąbki podajemy jako danie obiadowe z sosem i z ziemniaczkami, lub tylko z sosem jako gorąca kolacja.
Przygotowanie jest pracochłonne, ale warto popracować dla ich wspaniałego smaku.
Gołąbki można mrozić i odgrzewać, gdy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakigorąca-kolacjawspaniały-obiadwspaniały-smak

Komentarze

Podobne przepisy

Kaszotto

Dodane przez: agusol

Kaszotto z grzybami leśnymi

Kaszotto to smaczne , sycące i...

Gołąbki nadziewane warzywami (postne)

Dodane przez: Armi As

Gołąbki nadziewane warzywami (postne)

Mięsożercy proszę odejść od ekranów...

Krokiety z lesnymi grzybami

Dodane przez: kada

Krokiety z leśnymi grzybami

Klasyczne krokiety z aromatycznym...

risotto

Dodane przez: marysiaz

Risotto z grzybami leśnymi

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu...

risotto z grzybami leśnymi

Dodane przez: alaaa

Risotto z grzybami leśnymi

Risotto pachnące grzybkami leśnymi,...

Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym.

Dodane przez: baRepas

Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi w kapuście...

Wołowina to moje ulubione mięso....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE