Gołąbki w sosie pomidorowym z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To taka znana potrawa, lecz każdy robi ją ciut inaczej. Ja robię je właśnie tak.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty
    1\2 szkl. białego ryżu
    0,5 kg. mielonego mięsa
    2 jajka
    cebula
    2 łyżki natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    1 łyżka masła
    7 średnich pieczarek
    Sos:
    550 g. sosu węgierskiego
    80 g. koncentratu pomidorowego
    2 szkl. wody
    1 łyżeczka oregano
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki w sosie pomidorowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • g 1. Ryż płuczę, zalewam szklanką wody i gotuję 10 minut, odstawiam pod przykryciem do wystudzenia. Z kapusty wycinam głąb i wkładam do wrzątku, blanszuję, wyjmuję po liściu. Liście studzę, odcinam na płasko zgrubiałą część. Mięso łączę z ryżem, jajkami, drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Pieczarki kroję i podsmażam na masełku, doprawiam solą i pieprzem.
  • g 2. Na każdym liściu kładę po łyżce farszu i zwijam ściśle-najpierw boki do środka, potem w rulon.
  • g 3. Liście małe i uszkodzone kładę na dno saganka, w którym jest część sosu, a na nich gołąbki, przesypuję pieczarkami. Zalewam resztą sosu. Duszę na małym płomieniu około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować