Gołąbki w sosie pomidorowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż płuczę, zalewam szklanką wody i gotuję 10 minut, odstawiam pod przykryciem do wystudzenia. Z kapusty wycinam głąb i wkładam do wrzątku, blanszuję, wyjmuję po liściu. Liście studzę, odcinam na płasko zgrubiałą część. Mięso łączę z ryżem, jajkami, drobno posiekaną cebulą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Pieczarki kroję i podsmażam na masełku, doprawiam solą i pieprzem.
2.Na każdym liściu kładę po łyżce farszu i zwijam ściśle-najpierw boki do środka, potem w rulon.
3.Liście małe i uszkodzone kładę na dno saganka, w którym jest część sosu, a na nich gołąbki, przesypuję pieczarkami. Zalewam resztą sosu. Duszę na małym płomieniu około 30 minut.
Komentarze