Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 20560 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Soczyste, delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad.

Ewelina Marcin
  • 25 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

850g białej kapusty
440g fileta z kurczaka
550g wołowiny
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 pęczek natki z pietruszki
przyprawa do mięsa mielonego
160g ryżu
sól
pieprz
olej
bułka tarta do obtoczenia gołąbków

Sos:
600ml bulionu drobiowego
100g koncentrat pomidorowego
200g passaty pomidorowej
50g śmietanki 30%
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym1. Sos:
    Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym2. Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
  • 3. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym4. Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka, posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Następnie zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-40 minut aż sos trochę odparuje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Danie obiadowesmaczneszybkietaniena imprezęgołąbki bez zawijaniaelikatnegołąbki z kapustą
 

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki bez zawijania

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Gołąbki bez zawijania w aksamitnym sosie

Uproszczona wersja klasycznych...

Pomidorowe gołąbki bez zawijania

Dodane przez: EwaSidor

Pomidorowe gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez kapusty z dodatkiem...

gołąbki bez zawijania

Dodane przez: kasiunia860

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Proste gołąbki z kapustą pekińską...

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty,w sosie pieczarkowym

Dodane przez: Beata12

Gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty...

Znakomity obiad lub kolacja

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki bez zawijania

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania....

gołąbki

Dodane przez: viki2903

GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Tradycyjne polskie danie, gołąbki...