REKLAMA

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

wyświetlono: 45236 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 1

Soczyste, delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad.

opublikowany: 09.05.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • 850g białej kapusty
    440g fileta z kurczaka
    550g wołowiny
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    1 pęczek natki z pietruszki
    przyprawa do mięsa mielonego
    160g ryżu
    sól
    pieprz
    olej
    bułka tarta do obtoczenia gołąbków

    Sos:
    600ml bulionu drobiowego
    100g koncentrat pomidorowego
    200g passaty pomidorowej
    50g śmietanki 30%
    1 łyżka cukru
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    pieprz
Ocena:

(średnia 4.98 z 200 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1. Sos:
    Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 2. Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
  • 3. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 4. Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka, posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Następnie zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-40 minut aż sos trochę odparuje.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: martaf martaf

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki bez zawijania są pyszne:)

kategoria: Dania główne gołąbki opublikowany: 06.03.2013 | wyświetlono: 239223 Książki kucharskie: 24 | Polecenia: 2
Dodane przez: elapolo elapolo

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Smaczne danie, zdecydowanie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne gołąbki.

kategoria: Dania główne gołąbki sos pomidorowy opublikowany: 21.08.2017 | wyświetlono: 15483 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: KuchniaPoli IMG_20170910_124019_602

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

kategoria: Dania główne gołąbki opublikowany: 29.01.2017 | wyświetlono: 2114 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE