Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

4.9 (210 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Soczyste, delikatne mięso połączone z kapustą, ryżem, pachnącą natką pietruszki, podane w intensywnym pomidorowym sosie z akcentem papryki to alternatywa dla klasycznych gołąbków i fajny pomysł na kompletny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 850g białej kapusty
    440g fileta z kurczaka
    550g wołowiny
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    1 pęczek natki z pietruszki
    przyprawa do mięsa mielonego
    160g ryżu
    sól
    pieprz
    olej
    bułka tarta do obtoczenia gołąbków

    Sos:
    600ml bulionu drobiowego
    100g koncentrat pomidorowego
    200g passaty pomidorowej
    50g śmietanki 30%
    1 łyżka cukru
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.9 (210 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 1. Sos:
    Bulion zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać, chwilę gotować, następnie wlać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 2. Kapustę drobno posiekać, wrzucić na gotującą się wodę, wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
  • 3. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 4. Filet, wołowinę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, dodać jajka, posiekaną natkę z pietruszki, ryż, kapustę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 5. Z gotowej masy mięsnej formować kotlety średniej wielkości, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 6. Gotowe kotlety układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Następnie zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-40 minut aż sos trochę odparuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować