Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru

  • wyświetlono: 49979 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Od wielu lat gotuję gołąbki w szybkowarze,skraca czas przygotowania, a w smaku nie różnią się od gotowanych w tradycyjny sposób. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała podać ich w niecodzienny sposób.

13245297_1154231471275341_6923806707503637245_n
  • 10 porcje
  • Średni

Składniki

- kapusta biała (Duża): 1 sztuka
FARSZ::
- Mięso wieprzowe: 2 kilogramy
- ryż biały: 1 kilogram
- Jajko: 1 sztuka
- pieprz: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- kucharek: 1 łyżeczka
SOS::
- przecier pomidorowy: 3 łyżki
- pieprz: 1 łyżeczka
- sól: 1 łyżeczka
- kucharek: 1 łyżeczka
- liść laurowy: 2 sztuki
- ziele angielskie (3 kulki;)): 3 sztuki
- mąka pszenna: 0.5 szklanki
- woda (dopełniamy szklankę z maką dolewając wodę .): 0.5 szklanki
SMAżENIE::
- olej: 2 łyżki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru

  • 1. Zaczynamy od Kapusty.
    Usuwamy pierwsze liście z główki, następnie wycinamy głąb, dzięki takiemu zabiegowi łatwiej oddzielimy liście od kapusty.
    Zalewamy wodą i gotujemy kapustę do momentu aż liście będą miękkie (na wpół twarde, ale dające się swobodnie zwijać)
  • 2. W między czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku - al dente
  • 3. Mięso umyte osuszone mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego ugotowany i ostudzony ryż, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy razem.
  • 4. Gdy liście są wystarczająco miękkie układamy na tacy, czekamy aż ostygną. Usuwamy zgrubienie w dolnej części liścia, nakładamy farsz właśnie na dole liścia, potem zawijamy w nim farsz tak, jakbyśmy robili krokiety.
  • 5. Przygotowane w ten sposób gołąbki podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po około 2 minuty z każdej strony.
  • 6. Podsmażone gołąbki wkładamy ciasno do szybkowaru (3/4 wysokości), zalewamy wodą - tyle aby przykryło gołąbki.
    Zamykamy szybkowar, gotujemy 12- 13 minut od zagotowania się wody w szybkowarze. Gwizdek będzie "dymił" i w tym momencie liczymy czas. Wyłączamy palnik pod szybkowarem i zostawiamy jeszcze na około 15 minut, aby w szybkowarze się wszystko " uspokoiło"
  • 7. Wyciągamy gołąbki na tace, talerz. Z szybkowaru przelewamy zawartość do garnka, gotujemy dodając przecier, przyprawy. Robimy tzw. przeze mnie zatrzepkę z mąki i wody ( musi być dokładnie wymieszana, bez grudek) wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając. Gdy ponownie się zagotuje sos jest gotowy.
  • 8. * czas przygotowania - wliczam gotowanie kapusty
    * czas gotowania to jest 13 minut , doliczyłam czas który odczekałam (15 minut) plus zagęszczanie sosu (5 minut)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimamięso wieprzowegołąbkiobiadwiosnakuchnia polskajesieńryż białykonkurs_ryzkonkurs_szybkowar
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki zrobiłam w ekspresowym...

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: bogusia82

Gołąbki w sosie pomidorowym

Pyszne klasyczne gołąbki z ryżem...

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Soczyste, delikatne mięso połączone...

Gołabki w sosie pomidorowo paprykowym

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Gołąbki w pomidorowym sosie z papryką

Gołąbki w pomidorowym sosie z papryka-to...

Gołąbki w sosie pomidorowym

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Gołąbki w pomidorowym sosie

Przepyszne ,klasyczne gołąbki w...

gołąbki

Dodane przez: Martyna1991

Gołąbki z czerwona kapustą w sosie pomidorowym

Wariacja na temat tradycyjnych...