Od wielu lat gotuję gołąbki w szybkowarze,skraca czas przygotowania, a w smaku nie różnią się od gotowanych w tradycyjny sposób. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała podać ich w niecodzienny sposób.
Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od Kapusty.
Usuwamy pierwsze liście z główki, następnie wycinamy głąb, dzięki takiemu zabiegowi łatwiej oddzielimy liście od kapusty.
Zalewamy wodą i gotujemy kapustę do momentu aż liście będą miękkie (na wpół twarde, ale dające się swobodnie zwijać)
2.W między czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku - al dente
3.Mięso umyte osuszone mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego ugotowany i ostudzony ryż, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy razem.
4.Gdy liście są wystarczająco miękkie układamy na tacy, czekamy aż ostygną. Usuwamy zgrubienie w dolnej części liścia, nakładamy farsz właśnie na dole liścia, potem zawijamy w nim farsz tak, jakbyśmy robili krokiety.
5.Przygotowane w ten sposób gołąbki podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po około 2 minuty z każdej strony.
6.Podsmażone gołąbki wkładamy ciasno do szybkowaru (3/4 wysokości), zalewamy wodą - tyle aby przykryło gołąbki.
Zamykamy szybkowar, gotujemy 12- 13 minut od zagotowania się wody w szybkowarze. Gwizdek będzie "dymił" i w tym momencie liczymy czas. Wyłączamy palnik pod szybkowarem i zostawiamy jeszcze na około 15 minut, aby w szybkowarze się wszystko " uspokoiło"
7.Wyciągamy gołąbki na tace, talerz. Z szybkowaru przelewamy zawartość do garnka, gotujemy dodając przecier, przyprawy. Robimy tzw. przeze mnie zatrzepkę z mąki i wody ( musi być dokładnie wymieszana, bez grudek) wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając. Gdy ponownie się zagotuje sos jest gotowy.
8.* czas przygotowania - wliczam gotowanie kapusty
* czas gotowania to jest 13 minut , doliczyłam czas który odczekałam (15 minut) plus zagęszczanie sosu (5 minut)
Komentarze