Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru

4.47 (166 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Od wielu lat gotuję gołąbki w szybkowarze,skraca czas przygotowania, a w smaku nie różnią się od gotowanych w tradycyjny sposób. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała podać ich w niecodzienny sposób.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta biała (Duża): 1 sztuka
    FARSZ::
    - Mięso wieprzowe: 2 kilogramy
    - ryż biały: 1 kilogram
    - Jajko: 1 sztuka
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - kucharek: 1 łyżeczka
    SOS::
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - kucharek: 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie (3 kulki;)): 3 sztuki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - woda (dopełniamy szklankę z maką dolewając wodę .): 0.5 szklanki
    SMAżENIE::
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.47 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od Kapusty.
    Usuwamy pierwsze liście z główki, następnie wycinamy głąb, dzięki takiemu zabiegowi łatwiej oddzielimy liście od kapusty.
    Zalewamy wodą i gotujemy kapustę do momentu aż liście będą miękkie (na wpół twarde, ale dające się swobodnie zwijać)
  • 2. W między czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku - al dente
  • 3. Mięso umyte osuszone mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego ugotowany i ostudzony ryż, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy razem.
  • 4. Gdy liście są wystarczająco miękkie układamy na tacy, czekamy aż ostygną. Usuwamy zgrubienie w dolnej części liścia, nakładamy farsz właśnie na dole liścia, potem zawijamy w nim farsz tak, jakbyśmy robili krokiety.
  • 5. Przygotowane w ten sposób gołąbki podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po około 2 minuty z każdej strony.
  • 6. Podsmażone gołąbki wkładamy ciasno do szybkowaru (3/4 wysokości), zalewamy wodą - tyle aby przykryło gołąbki.
    Zamykamy szybkowar, gotujemy 12- 13 minut od zagotowania się wody w szybkowarze. Gwizdek będzie "dymił" i w tym momencie liczymy czas. Wyłączamy palnik pod szybkowarem i zostawiamy jeszcze na około 15 minut, aby w szybkowarze się wszystko " uspokoiło"
  • 7. Wyciągamy gołąbki na tace, talerz. Z szybkowaru przelewamy zawartość do garnka, gotujemy dodając przecier, przyprawy. Robimy tzw. przeze mnie zatrzepkę z mąki i wody ( musi być dokładnie wymieszana, bez grudek) wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając. Gdy ponownie się zagotuje sos jest gotowy.
  • 8. * czas przygotowania - wliczam gotowanie kapusty
    * czas gotowania to jest 13 minut , doliczyłam czas który odczekałam (15 minut) plus zagęszczanie sosu (5 minut)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować