Domowe gołąbki w sosie pomidorowym

4.42 (170 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne gołąbki uczyli mnie gotować Rodzice.Ten przepis jest mojego Taty.Mama gotuje gołabki w sosie własnym,a Tata w pomidorowym.Obie wersje są pyszne.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • FARSZ NA GOłąBKI::
    - mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 50 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - bułka kajzerka (namoczona,dokłądnie odciśnięta): 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę): 1 ząbek
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz (czarny/świeżo mielony): 2 szczypty
    - papryka słodka: 1 szczypta
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie (najlepiej kupić mielone ziele angielskie): 0.5 łyżeczki
    - natka pietruszki (drobno posiekana): 2 łyżki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    SOS I DODATKI DO GOłąBKóW::
    - kapusta biała (średniej/dużej wielkości,zwrócić uwagę na wielkość liści): 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
    - sok pomidorowy (gęsty lub przecier w kartonie): 1 szklanka
    - cukier: 1 szczypta
    - olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.42 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Domowe gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mięso mielone z cebulą,czosnkiem,przyprawami,jajkiem i kajzerką.
  • 2. Kapustę wybrać ładną,jędrną,aby miała zdrowe i duże liście.Wykroić z niej głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę,gotować (pod przykryciem) na najmniejszym ogniu 10-12 minut.
  • 3. Kapustę obrócić i gotować jeszcze 8 minut.Pozostawić w garnku jeszcze 10 minut.Wyjąć kapustę,chwilę odczekać i ściągać po kolei liście na drewnianą deskę.Jeżeli to konieczne ściąć też twardą część od strony głąba.
  • gołąbki taty 1 4. Wybrać największe i najładniejsze liście na 6-8 gołabków.Liście napełnić mięsem, zawinąć (na dole liścia układamy farsz, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze). Gołąbki ciasno układać w garnku (na dno garnka wlać olej).Lekko podpiec przez 2-3 minuty z każdej strony.Wlać wodę,najlepiej aby gołabki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy.
  • gołąbki domowe 5. Do garnka wsypać ziele angielskie,wrzucić liść laurowy,gotować 90 minut.Ugotowane gołąbki wyłożyć na talerz, a do garnka z wodą, w której się gotowały wlać sok pomidorowy wymieszany z koncentratem pomidorowym. Doprawić pieprzem i solą do smaku (jeżeli to konieczne,smakować).
  • gołabki taty 6. Podawać z ryżem lub makaronem razowym.Posypać natką pietruszki,polac sosem pomidorowym.Ja w sosie gotuję jeszcze pocięte liście kapusty i tez je dodaję,bo tak lubię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kapusta biała Koncentrat pomidorowy Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować