Domowe gołąbki w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 44779 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne gołąbki uczyli mnie gotować Rodzice.Ten przepis jest mojego Taty.Mama gotuje gołabki w sosie własnym,a Tata w pomidorowym.Obie wersje są pyszne.

Neblina36
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

FARSZ NA GOłąBKI::
- mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 50 dekagramów
- cebula: 2 sztuki
- bułka kajzerka (namoczona,dokłądnie odciśnięta): 2 sztuki
- Jajko: 1 sztuka
- czosnek (przeciśnięty przez praskę): 1 ząbek
- sól: 2 szczypty
- pieprz (czarny/świeżo mielony): 2 szczypty
- papryka słodka: 1 szczypta
- majeranek: 1 łyżeczka
- tymianek: 0.5 łyżeczki
- ziele angielskie (najlepiej kupić mielone ziele angielskie): 0.5 łyżeczki
- natka pietruszki (drobno posiekana): 2 łyżki
- liść laurowy: 1 sztuka
SOS I DODATKI DO GOłąBKóW::
- kapusta biała (średniej/dużej wielkości,zwrócić uwagę na wielkość liści): 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
- sok pomidorowy (gęsty lub przecier w kartonie): 1 szklanka
- cukier: 1 szczypta
- olej: 4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe gołąbki w sosie pomidorowym

  • 1. W misce wymieszać mięso mielone z cebulą,czosnkiem,przyprawami,jajkiem i kajzerką.
  • 2. Kapustę wybrać ładną,jędrną,aby miała zdrowe i duże liście.Wykroić z niej głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę,gotować (pod przykryciem) na najmniejszym ogniu 10-12 minut.
  • 3. Kapustę obrócić i gotować jeszcze 8 minut.Pozostawić w garnku jeszcze 10 minut.Wyjąć kapustę,chwilę odczekać i ściągać po kolei liście na drewnianą deskę.Jeżeli to konieczne ściąć też twardą część od strony głąba.
  • gołąbki taty 14. Wybrać największe i najładniejsze liście na 6-8 gołabków.Liście napełnić mięsem, zawinąć (na dole liścia układamy farsz, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze). Gołąbki ciasno układać w garnku (na dno garnka wlać olej).Lekko podpiec przez 2-3 minuty z każdej strony.Wlać wodę,najlepiej aby gołabki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy.
  • gołąbki domowe5. Do garnka wsypać ziele angielskie,wrzucić liść laurowy,gotować 90 minut.Ugotowane gołąbki wyłożyć na talerz, a do garnka z wodą, w której się gotowały wlać sok pomidorowy wymieszany z koncentratem pomidorowym. Doprawić pieprzem i solą do smaku (jeżeli to konieczne,smakować).
  • gołabki taty6. Podawać z ryżem lub makaronem razowym.Posypać natką pietruszki,polac sosem pomidorowym.Ja w sosie gotuję jeszcze pocięte liście kapusty i tez je dodaję,bo tak lubię.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

mięso mielonekoncentrat pomidorowyjajkoobiadkapusta białaPrzyślij Przepiskuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

roladki

Dodane przez: viki2903

Roladki z kurczaka z orzechami

Roladki z kurczaka z orzechami

Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie

Dodane przez: Ewelina Marcin

Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie

Pachnąca zapiekanka z wyrazistym...

Kurczak pieczony na butelce piwa

Dodane przez: joanna30

Kurczak pieczony na butelce piwa

Pyszny, soczysty i delikatny kurczak...

Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem

Zapraszam na pyszne, chrupiące...

KALAFIOR W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Dodane przez: poezjasmaku

KALAFIOR W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

POSTANOWIŁAM WYPRÓBOWAĆ NOWY PRZEPIS...

Halibut smażony

Dodane przez: smak i uczucie

Halibut smażony

Halibut to przepyszna ryba, ale...