Uwielbiam… uwielbiam.. i nie mogę się oprzeć gołąbką pod każdą postacią czy zapiekane czy duszone, z sosami czy bez dla mnie to jedno najbardziej lubianych dań.
1 godz. 5 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1 główka kapusty białej
700 g mięsa mielone z łopatki wieprzowej
1 szklanka ryżu
4 jajka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 przecier pomidorowy „pudliszki” (180g)
1 uszka pomidorów bez skórki
2 łyżki przyprawy naturalnej do mięsa mielonego
Tłuszcz do smażenia
1 kostka rosołowa naturalna
Sól / pieprz
Gołąbki duszone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykroić ”głąb” dajemy do wody, żeby w całości przykryło cała kapustę solimy wodę i gotujemy kapustę systematycznie obgotowane liście kapusty ściągamy warstwowo.
Mięso mielone wyrabiamy z ugotowanym ryżem al Dante , cebule kroimy w kostkę zeszklić na tłuszczu i przestudzoną dodać do mięsa mielonego oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie dajemy przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Dodajemy jajka i wszystko dokładnie - wymieszać.
2.Obgotowane liście faszerujemy mięsem mielonym zwijamy. Do większego garnka na dół układam pozostałe liście kapusty zalewam ok 0,5 litra wody wrzucam kostkę rosołową i układam bardzo ciasno gołąbki. Do naczynia wlewam przecier pomidorowy, dodaje pomidory z puszki dodaje 1 szklankę wody wszystko blenduje następnie wylewam wszystko na poukładane gołąbki w garnku. Dusimy ok 30min. Na średnim ogniu.
Komentarze