Gołąbki duszone w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam… uwielbiam.. i nie mogę się oprzeć gołąbką pod każdą postacią czy zapiekane czy duszone, z sosami czy bez dla mnie to jedno najbardziej lubianych dań.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
    700 g mięsa mielone z łopatki wieprzowej
    1 szklanka ryżu
    4 jajka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 przecier pomidorowy „pudliszki” (180g)
    1 uszka pomidorów bez skórki
    2 łyżki przyprawy naturalnej do mięsa mielonego
    Tłuszcz do smażenia
    1 kostka rosołowa naturalna
    Sól / pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki Dodatki

Gołąbki duszone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki duszone w sosie pomidorowym 1. Z kapusty wykroić ”głąb” dajemy do wody, żeby w całości przykryło cała kapustę solimy wodę i gotujemy kapustę systematycznie obgotowane liście kapusty ściągamy warstwowo.
    Mięso mielone wyrabiamy z ugotowanym ryżem al Dante , cebule kroimy w kostkę zeszklić na tłuszczu i przestudzoną dodać do mięsa mielonego oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie dajemy przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Dodajemy jajka i wszystko dokładnie - wymieszać.
  • Gołąbki duszone w sosie pomidorowym 2. Obgotowane liście faszerujemy mięsem mielonym zwijamy. Do większego garnka na dół układam pozostałe liście kapusty zalewam ok 0,5 litra wody wrzucam kostkę rosołową i układam bardzo ciasno gołąbki. Do naczynia wlewam przecier pomidorowy, dodaje pomidory z puszki dodaje 1 szklankę wody wszystko blenduje następnie wylewam wszystko na poukładane gołąbki w garnku. Dusimy ok 30min. Na średnim ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować