buraczki w occie winnym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ponieważ uwielbiam buraczki postanowiłam zrobić ich zapas na zimę aby w każdej chwili mieć je po ręką. Tym razem jako zaprawę użyłam domowej roboty octu winnego z kwiatów czarnego bzu, którego zrobiłam 20 litrów. Ten ocet jest zdrowy i niezwykle aromatyczny. buraczki pasują do mięs lub jako baza do sałatek, śledzi.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 kg młodych buraczków czerwonych
    -0,5 kg cebuli
    -1 szklanka oleju
    -1 szklanka cukru
    -2 szklanki octu winnego białego
    -5 łyżek soli
    -goździki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Buraczki w occie winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraczki ugotować w łupinach aż będą średnio miękkie. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
    2. Cebulę obrać , posiekać drobno lub zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać 2 łyżkami soli i odstawić na pół godziny. Po tym czasie cebula powinna zmięknąć.
    3. Przygotować zalewę: w garnku zagotować olej, cukier i ocet.
    4. buraki wymieszać z cebulą, zalać zalewą, dodać resztę soli. gotować około 10 minut. Gorące nakładać do słoików.
    5. Słoiki pasteryzować 15 minut.
    smacznego:)

Porady

Świetnie smakują w roli buraczków zasmażanych na ciepło, lub na zimno wprost ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować