Szarlotka Prababci

5 (170 ocen)

  • 60 min

Ktokolwiek jej skosztował, był całkowicie pewny, że jest to najlepsza szarlotka na świecie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki (najlepiej krupczatki)
    2 płaskie łyżki proszku do pieczenia (ilość można zmniejszyć do 1 płaskiej łyżki)
    1 jajko
    2 żółtka
    250 g schłodzonej margaryny
    1 cukier wanilinowy
    1 szkl. cukru
    2 kg jabłek
    3 łyżki cynamonu
    tłuszcz do formy
    cukier puder do posypania
    1-2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, jajka, żółtek i cukrów zarabiamy ciasto (gdy będzie zbyt kruche, dodajemy śmietanę), dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Każdą część rozwałkowujemy [tak, by spód przylegał też do boków formy]. Pierwszą część układamy w brytfance.
    Wykładamy masę jabłkową i posypujemy cynamonem. Układamy drugą część ciasta i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.
  • 4. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach, aż się mocno zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piekarniku przez 20 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować