• 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czy lubicie gołąbki z mięsem i ryżem ? Na pewno są osoby które nie odmówią sobie tego dania, gołąbki można przygotować tradycyjne zawijane lub leniwe które są teraz częściej przygotowywane niż właśnie zawijane a to dlatego że jest w nich mniej pracy

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
    2 kg kapusty na gołąbki,
    8 ząbków czosnku,
    3 czubate łyżki majeranku,
    1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
    0,5 łyżki pieprzu naturalnego,
    3 torebki ryżu 100 g każda,
    1 łyżka soli drobnej
    sos do gołąbków :
    2,5 szklanki wody przegotowanej zimnej ( szklanka poj. 210 ml ),
    2 koncentraty pomidorowe 30 % 160 g każdy,
    3 liście laurowe,
    8 ziarenek ziela angielskiego,
    1 płaska łyżka cukru,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Na sam początek przygotować kapustę na gołąbki , wyciąć głąba nie uszkadzając liści. Do dużego garnka wlać 4 litry wody wsypać łyżkę soli oraz półtorej łyżki octu zagotować, następnie przygotowana kapustę włożyć wyciętym głąbem ku dołowi, zmniejszyć ogień i sparzyć liście. Każdy sparzony liść wyciągnąć z wody i ułożyć w misce
  • gołąbki 2. Gdy sparzone liście mamy już wszystkie i stygną, wtedy przygotowujemy farsz do gołąbków. Do miski przełożyć wcześniej ugotowany ryż z torebek ( ostudzony ), dodać mięso mielone , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony bardzo drobno, posolić, wsypać pieprz oraz paprykę czerwoną słodką i majeranek. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rąk do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą
  • gołąbki 3. Z garnka którym parzyliśmy kapustę wylać wodę, na dnie ułożyć małe liście pozostałej kapusty a następnie do ręki brać jeden z liści z miski odciąć nożem twardą część od kapusty, nakładać solidną łyżkę farszu ( w zależności od wielkości liścia ) i zwijać dość ciasno liść kapusty z farszem wciskając boki do środka
  • gołąbki 4. Wciskając drugi koniec liści kapusty w środek przytrzymać już wepchnięty palcem aby nie wypchać tego już wciśniętego. Przygotowane gołąbki ciasto ułożyć jeden koło drugiego w garnku a w puste miejsca wcisnąć resztę pozostałych liści kapusty również usuwając z nich twardą część
  • gołąbki 5. Jak już mamy przygotowane gołąbki wtedy przygotowujemy sos, do miski wlać wodę, przełożyć koncentraty pomidorowe oraz dodać przyprawę uniwersalną i cukier, całość dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość. Sos powinien być lekko gęstawy
  • gołąbki 6. Przygotowanym sosem zalać gołąbki ułożone w garnku, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i wstawić przykryte pokrywką do zagotowania, jak już się zagotują wtedy zmniejszyć ogień i gotować na jak najmniejszym ogniu z uchyloną pokrywką przez co najmniej dwie godziny do czasu miękkości liści kapusty ułożonych na górze. Ugotowane gołąbki zdjąć z ognia i pozostawić pod przykrytą pokrywką
  • gołąbki 7. Gotowe gołąbki można jeść z chlebem jak również może być dodatkiem do obiadu wystarczy ugotować ziemniaki i obiadek pierwsza klasa. Gołąbki to jedno z najbardziej ulubionych naszych dań i myślę że również większości Polskich rodzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować