Gołąbki pieczone w piekarniku

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mają nie powtarzalny smak i aromat, podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty

    Farsz:
    1 1/2 kg mięsa mielonego
    3 woreczki ryżu (300g)
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1 szklanka bulionu
    pieprz
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Bulion Gołąbki Przystawki

Gołąbki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż w osolonym wrzątku. Cebulę posiekać, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego. Doprawić do smaku solą.
    Z kapusty wyciąć głąb. Podgotować całą główkę w gorącej wodzie na małym ogniu, kolejno odrywając od niej zewnętrzne liście kiedy już zmiękną. Na każdy z nich kłaść ok. 2 czubatych łyżek farszu, zawijać.
    Nasmarować masłem lub margaryną blaszkę do pieczeni lub naczynie żaroodporne. Na spodzie ułożyć pozostałe po zawijaniu gołąbków liście kapusty. Umieścić na nich gołąbki, posypać słodką papryką i podlać szklanką bulionu. Piec w temperaturze 180 stopniach przez 1 godzinę od czasu do czasu podlewając potrawę sosem z gołąbków lub bulionem.

Porady

Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kapusta Mięso Przyprawy Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować