Gołąbki pieczone w piekarniku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To moja wersja na leniwca, robiłam je w nocy jak syn już zasnął. Szybko zawinęłam w obgotowane liście kapusty mięso mielone z dodatkiem ryżu i przypraw, bez zawiązywania i obsmażania, ułożyłam od razu na dnie naczynia żaroodpornego, zalałam passatą pomidorową i sru do piekarnika. Takie gołąbki smakują najlepiej, zrobione z młodej kapusty, więc polecam serdecznie dla zapracowanych, dla nie mających czasu i dla tych, którzy nie przepadają za siedzeniem w kuchni.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 14 szt.

    główka młodej kapusty
    1 kg mięsa mielonego u mnie wieprzowe
    1 woreczek ugotowanego ryżu
    1 cebula
    2 jajka M
    3-4 łyżki kaszy manny
    sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
    3 łyżki majeranku
    ulubiona przyprawa do mielonego opcjonalnie
    olej

    Sos pomidorowy:

    750 ml passaty pomidorowej
    200 ml bulionu warzywnego lub wody
    200 ml śmietanki 30 %
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki. 1. Z kapusty ostrym nożem wyciąć głąb, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz.
    Cebulę można obrać i posiekaną drobno zeszklić na odrobinie oleju, lub iść na łatwiznę i zetrzeć na tarce do mięsa mielonego.
    Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany i zimny ryż, startą na tarce cebulę, wbić jajka, wsypać kaszkę mannę i dodać przyprawy, całość wyrobić ręką na spójna masę.
    Formować w dłoni spore mięsno – ryżowe kule i układać na liściu kapusty, następnie zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód, układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty.
  • Gołąbki. 2. W garnku zagotować passatę pomidorową z bulionem, odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę, wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
  • Gołąbki. 3. Zalane gołąbki można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty, przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika na 1 godz. Piec w temp. 180 C. Bliżej końca pieczenia zdjęłam folię.
    Gotowe gołąbki posypać posiekanym koperkiem u nas podawane z gotowanymi ziemniakami.

Porady

Smaczny obiad na weekend.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Młoda kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować