Gołąbki pieczone w piekarniku

  • wyświetlono: 397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To moja wersja na leniwca, robiłam je w nocy jak syn już zasnął. Szybko zawinęłam w obgotowane liście kapusty mięso mielone z dodatkiem ryżu i przypraw, bez zawiązywania i obsmażania, ułożyłam od razu na dnie naczynia żaroodpornego, zalałam passatą pomidorową i sru do piekarnika. Takie gołąbki smakują najlepiej, zrobione z młodej kapusty, więc polecam serdecznie dla zapracowanych, dla nie mających czasu i dla tych, którzy nie przepadają za siedzeniem w kuchni.

Zdjęcie do publikacji.
  • 14 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

14 szt.

główka młodej kapusty
1 kg mięsa mielonego u mnie wieprzowe
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 cebula
2 jajka M
3-4 łyżki kaszy manny
sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
3 łyżki majeranku
ulubiona przyprawa do mielonego opcjonalnie
olej

Sos pomidorowy:

750 ml passaty pomidorowej
200 ml bulionu warzywnego lub wody
200 ml śmietanki 30 %
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki pieczone w piekarniku

  • Gołąbki.1. Z kapusty ostrym nożem wyciąć głąb, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz.
    Cebulę można obrać i posiekaną drobno zeszklić na odrobinie oleju, lub iść na łatwiznę i zetrzeć na tarce do mięsa mielonego.
    Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany i zimny ryż, startą na tarce cebulę, wbić jajka, wsypać kaszkę mannę i dodać przyprawy, całość wyrobić ręką na spójna masę.
    Formować w dłoni spore mięsno – ryżowe kule i układać na liściu kapusty, następnie zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód, układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty.
  • Gołąbki.2. W garnku zagotować passatę pomidorową z bulionem, odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę, wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
  • Gołąbki.3. Zalane gołąbki można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty, przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika na 1 godz. Piec w temp. 180 C. Bliżej końca pieczenia zdjęłam folię.
    Gotowe gołąbki posypać posiekanym koperkiem u nas podawane z gotowanymi ziemniakami.

Porady

Smaczny obiad na weekend.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżmięsomielonegołąbkikolacjaobiadszkoła babcimłoda kapustakuchnia polskagołąbki z piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe

Dodane przez: ziutula

pieczone ziemniaki spiralki w piekarniku

zrobiłam je pierwszy raz, nacinanie...

kotlety mielone pieczone w piekarniku

Dodane przez: elapolo

Kotlety mielone pieczone w piekarniku

Trochę zdrowsza wersja tradycyjnych...

gołąbki

Dodane przez: Gosiaczek 93

Gołąbki z Piekarnika

Przepis na te przepyszne gołąbki...

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem

Dodane przez: monika016

Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z...

Bardzo lubię mięso w plastrach...

image-02q3yxw

Dodane przez: monika016

Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku

Meksykańsku smak stworzył zgrany...

gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem, soczewicą i ryżem w sosie pomidorowym

Dodane przez: Martyna1991

Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w...

Gołąbki z kapusty pekińskiej z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE