Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem

2.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moje dzisiejsze gołąbki przygotowałam trochę inaczej bo do farszu dodałam kaszę gryczaną oraz ryż.
Farsz wyszedł bardzo smakowity , a gołąbki z tym farszem zasmakowały całej mojej rodzince.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta biała większa 1 szt,
    kasza gryczana 1 woreczek,
    ryż 150 g,
    mięso mielone 700 g,
    pieczarki 250 g,
    cebula 1 szt,
    jajko 1,
    olej rzepakowy 3 łyżki,
    majeranek 1 łyżka,
    sól do smaku,
    pieprz świeżo mielony do smaku,
    papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki,
    przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,
    czosnek 2 ząbki,

    Dodatkowo ;
    keczup,
    bulion warzywny 2 - 3 szkl,
    przecier pomidorowy słoiczek,
    śmietana 150 ml,
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z kaszą gryczaną 1. Kaszę gryczaną gotujemy według opisu na opakowaniu ,studzimy.
    Ryż ugotować ( nie rozgotować) z dodatkiem oleju , a następnie ostudzić.
    Główkę kapusty oczyszczamy z brzydkich liści, wycinamy głąb, wkładamy do garnka z gorącą wodą wycięciem do góry.
    Do wycięcia wlewamy 2 łyżki oleju i gotujemy na małym ogniu około 10 - 15 minut.
    Po tym czasie kapustę obracamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 10 minut, wymyjemy z wrzątku, po przestudzeniu ściągamy liście.
    Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyki.
    Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko ugotowany ryż i kaszę.

    Pieczarki obieramy, kroimy w pół plastry, podsmażamy na oleju razem z obraną , pokrojoną cebulą.
    Po podsmażeniu i wystudzeniu dodajemy do mięsa i mieszamy do połączenia składników.
    Na liściach kapusty układamy porcje farszu i zwijamy.
    Tak przygotowane gołąbki możemy zapiekać w piekarniku do miękkości i podawać z keczupem , albo poukładać w garnku podlać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut, po tym czasie odlać płyn powstały podczas gotowania , dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 15 - 20 minut.

    Mamy wtedy gołąbki w sosie .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować