Gołąbki z piekarnika

  • wyświetlono: 264932 |
  • dodany do książki kucharskiej: 35 |
  • polecenia: 2

Pieczone gołąbki to specjał mojej mamy. Ona nauczyła mnie je przygotowywać. Nie wyobrażam sobie innych, niż gołąbki z piekarnika. Dodam, że najsmaczniejszą częścią jaką mają gołąbki pieczone to przyrumieniona kapusta. Polecam przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku.

WeronikaCh
  • 70min

Składniki

Duża ugotowana biała kapusta
Farsz:
1,30-1,50 kg surowego mięsa mielonego
2 woreczki ugotowanego na sypko ryżu (nie za miękki)
2 cebule-pokrojone w kostkę przesmażone na szklisto
4 ząbki czosnku -przeciśniętego przez praskę
sól ,pieprz według uznania
słodka papryka- do posypania gotowych gołąbków

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z piekarnika

  • 1. Gołąbki-przepis z piekarnika:
    Aby przygotować gołąbki z piekarnika należy najpierw wyciąć głąb z kapusty. Wtedy liście będą łatwiej odchodziły. Następnie na małym ogniu trzeba ugotować kapustę, kolejno wyjmując widelcem sparzone listki.
  • 2. Następnie składniki farszu na pieczone gołąbki należy wymieszać i doprawić (wszystkie składniki oprócz papryki).
  • 3. Do każdego listka kapusty należy dać około 2 łyżek farszu na gołąbki pieczone i zawinąć.
  • 4. Następnie należy przygotować blaszkę z piekarnika, którą trzeba skropić oliwą lub ułożyć na niej wiórki margaryny. Na to należy położyć niepotrzebne liście z ugotowanej kapusty. Po czym trzeba ułożyć przygotowane gołąbki z piekarnika i posypać słodką papryką. Następnie do gołąbków z piekarnika trzeba dolać szklankę wody do blaszki.
  • 5. Gołąbki zapiekane w piekarniku należy piec około 75 minut w 180 stopniach Celsjusza,często podlewając gorącym wytworzonym sosem z pieczonych gołąbków. Gołąbki pieczone w piekarniku są gotowe do podania.

Jak zrobić gołąbki w piekarniku?

Aby przygotować domowe pieczone gołąbki należy wziąć główkę młodej kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 woreczek ugotowanego białego ryżu, 1 cebula, 2 jajka,3-4 łyżki kaszy manny, sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, 3 łyżki majeranku i olej. Na sos pomidorowy do gołąbków pieczonych potrzeba 750 ml passaty pomidorowej, 200 ml bulionu warzywnego lub wody, 200 ml śmietanki 30 % oraz sól i pieprz do smaku.

Z kapusty ostrym nożem należy wyciąć głąb, następnie wrzucić do dużego garnka i zalać wodą. Potem trzeba gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz. Następnie cebulę można obrać i drobno posiekaną zeszklić na odrobinie oleju albo zetrzeć na tarce do mięsa mielonego. Potem mięso mielone na farsz na gołąbki z piekarnika należy wrzucić do miski, dodać ugotowany i zimny ryż, startą na tarce cebulę, wbić jajka, wsypać kaszkę mannę i dodać przyprawy. Wszystkie składniki należy wyrobić ręką na spójna masę.

Kolejnym krokiem jest formowanie mięsno – ryżowych porcji i układanie ich na liściu kapusty. Następnie gołąbki pieczone w piekarniku trzeba zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód. Tak przygotowane gołąbki z piekarnika należy układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, a na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty.

W garnku należy zagotować passatę pomidorową z bulionem, a następnie odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę. Składniki na sos należy wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Zalane gołąbki z piekarnika można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty przykryć folia aluminiową.

Ile piec gołąbki w piekarniku?

Wiele zależy od wielkości jaką mają gołąbki z piekarnika. Najczęściej gołąbki pieczone należy wstawić do piekarnika na godzinę i piec w temperaturze  180°C. Bliżej końca pieczenia należy zdjąć z wierzchu folię, aby gołąbki pieczone mogły się zarumienić. Gotowe pieczone gołąbki można posypać posiekanym koperkiem. Ten szybki obiad uda się każdemu.

 

Porady

Zamiast mięsa można dać dobrą surową białą kiełbasę, obraną z osłonki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylakuchnia polskagołąbki z piekarnikatani obiad

Komentarze

Podobne przepisy

PEKIŃSKIE GOŁĄBKI zapiekane w piekarniku

Dodane przez: violast11

PEKIŃSKIE GOŁĄBKI zapiekane w piekarniku

Tym razem przepis na smaczne gołąbki.

Soczysta ryba z piekarnika

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Soczysta ryba z piekarnika

Ryba przyrządzona w ten sposób...

Dorsz z piekarnika

Dodane przez: Marta – redaktor

Dorsz z piekarnika

Dorsz z piekarnika to pyszne danie...

Pieczony mintaj

Dodane przez: dzidka103

Mintaj z piekarnika

Wersja dla dbających o linię z...

gotowe

Dodane przez: ziutula

gołąbki z młodej kapusty z kaszą jeczmienną...

gołąbki są po prostu pyszne z nadzieniem...

Drobiowy Kebab z Piekarnika.

Dodane przez: Słodko Słodka

Drobiowy Kebab z Piekarnika

Tym razem propozycja na obiad,chodził...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE