Gołąbki z kapusty coolwrap

4.35 (164 ocen)

  • 12 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tradycyjne gołąbki, ale zawinięte w liście kapusty coolwrap. To kapusta o dużych spłaszczonych główkach, ma duże liście, które doskonale nadają się do przygotowania gołąbków. Polecam!

  • 12 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dużych liści kapusty coolwrap (sparzonych)
    1 szklanka ryżu basmati
    700 g mielonej łopatki wieprzowej
    2 cebule
    2-3 łyżki oleju
    3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    1 łyżeczka kurkumy
    sól
    pieprz
    2 szklanki bulionu
Wystaw ocenę:

4.35 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kapusty coolwrap - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypujemy na osolony wrzątek i gotujemy 7 minut, odcedzamy.
    Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    Do miski wkładamy mięso, odcedzony ryż i cebulę wraz z tłuszczem, dodajemy zieloną pietruszkę i przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • 2. Z liści kapusty ścinamy gruby nerw. Nakładamy porcje farszu, zakładamy boki liści do środka i zwijamy gołąbki. Układamy je ciasno w brytfannie. Zalewamy bulionem, można wierzch przykryć uszkodzonym liściem. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Pieczemy 75 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Porady

Kapustę coolwrap można sparzyć w kuchence mikrofalowej. Należy zawinąć ją w folię spożywczą i "gotować" 15 minut na mocy 450W. Po przestudzeniu rozwinąć i zdejmować liście. Sparzone liście można zapakować w woreczki i zamrozić. Do przygotowania gołąbków można również użyć zwykłej kapusty białej lub włoskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

4.98 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zapiekanka z kapusty ala gołąbki

To może cię zainteresować