Gołąbki tradycyjne

4.51 (181 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjne gołąbki są po prostu pyszne ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 główka kapusty

    Farsz:
    2 szklanki ryżu
    70-80 dkg mielonego mięsa np. łopatki
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    sól

    Sos pomidorowy:
    1,5 szklanki soku pomidorowego
    sól, pieprz
    2 łyżeczki cukru
    ok. łyżki ulubionych ziół (majeranek, bazylia, oregano itp)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej rozrobiona w połowie szklanki zimnej wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wystaw ocenę:

4.51 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy wodą (około 4 szklanek), dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości. Utajony ryż przekładamy do dużej miski. Cebulę zeszklić na patelni. Do ciepłego ryżu dodać cebulę i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
    W dużym garnku zagotować wodę, z kapusty wykroić głąb - wierzchnie liście zostawić. Gotować kapustę i ściągać z niej pojedynczo liście. Na każdy liść nakładać farsz, zawinąć dość ciasno.
    W dużym garnku na dnie ułożyć wierzchnie liści kapusty. Przygotowane gołąbki układać ciasno w garnku.
    W osobnym garnku przygotować bulion:
    ok. 2 litry wody
    2 łyżki wegety
    pieprzu do smaku.
    Bulionem zalać gołąbki i dusić je pod przykryciem ok. godziny (tak żeby kapusta była miękka).
    W czasie gdy gołąbki się duszą przygotowujemy sos.
    Gotowe gołąbki wykładamy na talerz, polewamy sosem.

Porady

Do gołąbków możemy użyć kapusty młodej, włoskiej jak również pekińskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować