Gołąbki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalewamy wodą (około 4 szklanek), dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości. Utajony ryż przekładamy do dużej miski. Cebulę zeszklić na patelni. Do ciepłego ryżu dodać cebulę i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę, z kapusty wykroić głąb - wierzchnie liście zostawić. Gotować kapustę i ściągać z niej pojedynczo liście. Na każdy liść nakładać farsz, zawinąć dość ciasno.
W dużym garnku na dnie ułożyć wierzchnie liści kapusty. Przygotowane gołąbki układać ciasno w garnku.
W osobnym garnku przygotować bulion:
ok. 2 litry wody
2 łyżki wegety
pieprzu do smaku.
Bulionem zalać gołąbki i dusić je pod przykryciem ok. godziny (tak żeby kapusta była miękka).
W czasie gdy gołąbki się duszą przygotowujemy sos.
Gotowe gołąbki wykładamy na talerz, polewamy sosem.
Porady
Do gołąbków możemy użyć kapusty młodej, włoskiej jak również pekińskiej.
Komentarze