Galaretka drobiowa wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

galaretka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka

    1 marchewka

    kawałek pietruszki

    sól

    pieprz

    listek laurowy

    1 mała cebula

    1 gałązka lubczyku

    żelatyna

    sok z cytryny

    1 łyżka groszku z puszki

    2 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Galaretka drobiowa wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko myjemy i gotujemy z włoszczyzną jak rosół.

    Udko u warzywa wyjmujemy i studzimy.

    Przygotowujemy formę od babki lub inne naczynie.

    ok 750-800 ml rosołu odlewamy przez sitko do kubka, i dodajemy żelatynę według opisu na opakowaniu. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Doprawiamy solą. pieprzem i sokiem z cytryny.

    Na dno naczynia kroimy trochę marchewki (można wyciąć kwiatki) dojemy zielone listki (mogą to być listki czosnku niedwiedziego, lub natki pietruszki. Następnie kilka plasterków jajka i rozdrobnione mięso z udka. Ktoimy znów marchewkę, jajko i dodajemy groszek. Zalewamy rosołem z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia a potem na kilka godzin do zastygnięcia.

    Ostrożnie wyjmujemy galaretkę na talerz z formy i dekorujemy zieleninką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować