Galaretka drobiowa

4.42 (185 ocen)

  • 4 godz.

Smaczna przystawka idealna na każdą uroczystość :-)

  • 4 godz.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    1 filet
    3 średnie marchewki
    plasterek selera
    mała pietruszka
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu
    2 ząbki czosnku
    żelatyna (opakowanie na 2,5 l )+ pełna łyżeczka
    1 łyżka kukurydzy
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.42 (185 ocen)

Zobacz również:

Galareta Dania mięsne Przystawki

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcja na garnek 5 litrowy. Mięso umyć. Zalać zimną wodą. Gdy się zagotuje zebrać szumowiny. Dodać ziele, liść, pieprz, marchewkę, pietruszkę, selera, czosnek, sól. Gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 2 – 2,5 h). Mięso wyjąć i pokroić w grubą kostkę. Rosół przecedzić (ja mierzyłam ile go mam bo od tego zależy ile dać żelatyny wyszło mi 2,5 l płynu). Do gorącego rosołu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. W miseczkach poukładać pokrojoną z rosołu marchewkę, kilka ziarenek kukurydzy, listek zielonej pietruszki. Ułożyć mięsko i zalać przestudzonym rosołem, posypać pieprzem. Odstawić do stężenia.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 15 kubeczków (każdy o pojemności 0,2 l). Można dodać również groszek, ugotowane jajko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować