REKLAMA

Drobiowa galaretka

wyświetlono: 1153 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Zachęcam do zrobienia domowej galaretki drobiowej. W nagrodę bonus w postaci rosołku na obiad ;)

opublikowany: 26.11.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
    4 duże udka kurczaka (górne części nóżek)
    4 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 małego selera
    1/2 pora
    8 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu czarnego
    sól
    pieprz mielony
    kilka gałązek natki pietruszki
    1 mała puszka kukurydzy
    5 czubatych łyżeczek żelatyny
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową i udka oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby przykrywała mięso, i zagotowujemy. Odszumowujemy kilkakrotnie. Wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 godzin. Wywar ma tylko "mrugać". Wygotowany płyn uzupełniamy, dolewając zimną wodę.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i opłukujemy. Pora dokładnie myjemy. Warzywa wkładamy do wywaru i gotujemy na małym ogniu 30 minut.
  • 3. Wyjmujemy udka i porcję rosołową, obieramy ze skóry, odrzucamy kości, a mięso kroimy w nieduże kawałki. 3 marchewki kroimy w krążki.
  • 4. Odlewamy 1 litr wywaru, przyprawiamy solą i pieprzem na pikantnie. Do gorącego wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Przecedzamy przez gęste sitko lub przez gazę i odstawiamy do przestudzenia.
  • 5. Salaterki lub inne naczynia (ja wykorzystałam silikonowe foremki do muffinek) opłukujemy zimną wodą. Na dnie rozkładamy listki zielonej pietruszki, następnie krążki marchewki i odsączoną kukurydzę. Na kukurydzę rozkładamy mięso. Zalewamy przestudzonym wywarem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia w chłodne miejsce, a następnie wstawiamy do lodówki, aby galaretki porządnie stężały.
  • 6. Pozostały wywar podajemy na obiad jako rosół lub wykorzystujemy jako bazę do zupy.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymałam 24 małe porcje (w muffinkowych formach). Filiżanek byłoby ok. 10.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Galaretka drobiowa

Smaczna przystawka idealna na każdą uroczystość :-)

kategoria: Galareta dania mięsne Przystawki opublikowany: 09.12.2013 | wyświetlono: 20598 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: soroka 20180918_173932

Galaretka drobiowa bez żelatyny

Doskonała na przyjęcia. Pięknie się zsiada bez odrobiny żelatyny.

kategoria: galaretki Przystawki Przekąski opublikowany: 12.08.2017 | wyświetlono: 20323 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wiater Barbara WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)

Galaretka drobiowa

Delikatna i smaczna galaretka z kurczaka. Polecam :)

kategoria: Galareta galaretki Przystawki opublikowany: 11.01.2020 | wyświetlono: 514 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Galaretka drobiowa

Na świąteczny stół :)

kategoria: rosół Galareta galaretki Przystawki opublikowany: 20.03.2020 | wyświetlono: 160 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE