Galaretka drobiowa

3.25 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatna i smaczna galaretka z kurczaka. Polecam :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 4 udka z kurczaka (ok.1kg),
    - 3 marchewki,
    - 1 mała pietruszka,
    - mały seler,
    - 1 cebula,
    - 1 mały por,
    - 4 ziarenka ziela angielskiego,
    - 1 liść laurowy,
    - 5 ziarenek pieprzu,
    - 1-2 łyżki przyprawy uniwersalnej (jarzynki)
    - sól, pieprz do smaku,
    - 1-2 jajka,
    - 1/2 opakowania groszku konserwowego,
    - 1/2 opakowania kukurydzy konserwowej,
    - kilka listów pietruszki.
    Dodatkowo pojemniki do galaretek.
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka drobiowa 1. Mięso myjemy, zalewamy wodą w takiej ilości, aby były przykryte ( 2-3 cm nad poziom mięsa) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, pora myjemy (związujemy), obieramy i wkładamy do udek. Do wywaru dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę i gotujemy na minimalnym ogniu przez 2 godz.
    Oddzielnie gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 3. Po ugotowaniu z wywaru wyciągamy udka i wszystkie warzywa, studzimy. Udka obieramy (z kości i skóry) i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i seler w słupki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami letniego wywaru , by napęczniała.
    Wywar przecedzamy przez sitko, doprawiamy (wg gustu) i dodajemy żelatynę, której ilość zależy od ilości uzyskanego wywaru (ja otrzymałam 1,5l i dodałam 9 pełnych łyżeczek żelatyny, na 1 l -6-7 łyżeczek żelatyny). Wywar (musi być gorący) mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Galaretka drobiowa 4. Pojemniki dekorujemy: na spód układamy pokrojone jajka, marchewkę, wsypujemy trochę groszku i kukurydzy, następnie pokrojone mięso, słupki selera, kilka małych listków pietruszki i zalewamy wystudzonym wywarem.
    Galaretki wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Galaretka najlepiej smakuje podana z sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Drób Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować