Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, zalewamy wodą w takiej ilości, aby były przykryte ( 2-3 cm nad poziom mięsa) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny.
2.Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, pora myjemy (związujemy), obieramy i wkładamy do udek. Do wywaru dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę i gotujemy na minimalnym ogniu przez 2 godz.
Oddzielnie gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
3.Po ugotowaniu z wywaru wyciągamy udka i wszystkie warzywa, studzimy. Udka obieramy (z kości i skóry) i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i seler w słupki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami letniego wywaru , by napęczniała.
Wywar przecedzamy przez sitko, doprawiamy (wg gustu) i dodajemy żelatynę, której ilość zależy od ilości uzyskanego wywaru (ja otrzymałam 1,5l i dodałam 9 pełnych łyżeczek żelatyny, na 1 l -6-7 łyżeczek żelatyny). Wywar (musi być gorący) mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
4.Pojemniki dekorujemy: na spód układamy pokrojone jajka, marchewkę, wsypujemy trochę groszku i kukurydzy, następnie pokrojone mięso, słupki selera, kilka małych listków pietruszki i zalewamy wystudzonym wywarem.
Galaretki wstawiamy do lodówki do stężenia.
Porady
Galaretka najlepiej smakuje podana z sokiem z cytryny.
Komentarze