Galaretka wieprzowa - zimne nóżki

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Galaretka wieprzowa taka jak u babci, polecam skropiona sokiem z cytryny lub octu z kromką chleba. Idealna przekąska na różne przyjęcia rodzinne lub towarzyskie.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa
    Kawałek nogi wieprzowej
    2 cebulę
    2-3 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    1 biała część pora
    3 liście laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

    1 puszka groszku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Galaretka wieprzowa - zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, przełożyć do garnka, warzywa obrać i dodać do mięsa. Jedna cebulę podpiecz na ogniu- ja dla ułatwienia podpiekam na patelni bez tłuszczu. Warzywa wraz z mięsem i przyprawami zalać wodą tak aby woda przykryła całość. Garnek postawić na wolnym ogniu i gotować pod przykryciem ok. 4-5 godzin. Jeśli wodą nam wyparuje należy ją uzupełnić.
  • 2. W trakcie gotowania możemy sprawdzić czy warzywa są już ugotowane i je wyciągnąć z wywaru aby się nie przegotowany. Mięso dogotowac tak aby z z łatwością odchodziło od kości.
  • 3. Po ugotowaniu mięso odcedzić z wywaru i pozostawić do wystygnięcia. Wywar można w tym czasie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • 4. Marchewkę pokroić w kostkę a groszek odcedzić z zalewy. Salaterke wyłożyć folią spożywczą i na przemian układać warstwy marchewki, groszku oraz mięsa oddzielonego od kości i chrząstek i pokrojonego na mniejsze kawałki. Każdą warstwę zalać wywarem. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego

Porady

Czas podany na uwzględnia czasu gotowania który trwa ok.4-5 godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować