Zylca -galareta z golonki i nóżek

  • wyświetlono: 8123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna potrawa regionalna borowiacka ,bardzo popularna na Pomorzu

teresa-kr
  • 170min

Składniki

4 nóżki wieprzowe
1 golonka
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
Sól
Ocet
Pieprz mielony

Sposób przygotowania przepisu:

Zylca -galareta z golonki i nóżek

  • 1. .
    Oczyszczone i umyte mięso ułożyć w garnku i wlać tyle wody ,aby mięso było całkowicie przykryte. Dodać obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele i ziarna pieprzu, osolić. Gotować na małym ogniu około 2 godzin ,aż mięso będzie miękkie.

    Wyjąć mięso, ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałki.
    Ugotowane marchewki pokroić w plasterki i ułożyć po kilka kawałków w filiżankach lub miseczkach razem z kawałkami mięsa.

    Wywar przecedzić , doprowadzić do wrzenia , osolić ,doprawić pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i octem. Powinien być dosyć słony i ostry, jak ostygnie ,to będzie łagodniejszy.
    Przestudzony wywar przelać do filiżanek i odstawić w chłodne miejsce.

    Porcje galarety podawać ułożone na półmiski wyjęte z filiżanek ozdobione cytryną i pietruszką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babcigalaretagalareta zimne nóżki żelatynagolonko

Komentarze

Podobne przepisy

Galaretka

Dodane przez: Anetap1

Golonka w galarecie

Galaretka jest pysznym skutkiem...

image-0bj4xyb

Dodane przez: Czarek

Golonka w galarecie

Bardzo smaczna golonka wieprzowa...

szynka w galarecie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Galareta z szynką i jajkami

Zrobiłam tą galaretę na drugie...

galareta z kurczaka

Dodane przez: lexi27

Galareta z kurczaka

Pyszna, delikatna i aromatyczna...

image-0k4ok3s

Dodane przez: viki2903

Galareta z tuńczykiem i jajkiem

Galareta z tuńczykiem i jajkiem

GALARETKA Z NÓZEK

Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA

GALARETKA Z NÓŻEK

W MOIM TORUNIU DAWNIEJ NAZYWANY...