Zylca -galareta z golonki i nóżek

  • wyświetlono: 7655 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna potrawa regionalna borowiacka ,bardzo popularna na Pomorzu

teresa-kr
  • 170min

Składniki

4 nóżki wieprzowe
1 golonka
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
Sól
Ocet
Pieprz mielony

Sposób przygotowania przepisu:

Zylca -galareta z golonki i nóżek

  • 1. .
    Oczyszczone i umyte mięso ułożyć w garnku i wlać tyle wody ,aby mięso było całkowicie przykryte. Dodać obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele i ziarna pieprzu, osolić. Gotować na małym ogniu około 2 godzin ,aż mięso będzie miękkie.

    Wyjąć mięso, ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałki.
    Ugotowane marchewki pokroić w plasterki i ułożyć po kilka kawałków w filiżankach lub miseczkach razem z kawałkami mięsa.

    Wywar przecedzić , doprowadzić do wrzenia , osolić ,doprawić pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i octem. Powinien być dosyć słony i ostry, jak ostygnie ,to będzie łagodniejszy.
    Przestudzony wywar przelać do filiżanek i odstawić w chłodne miejsce.

    Porcje galarety podawać ułożone na półmiski wyjęte z filiżanek ozdobione cytryną i pietruszką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babcigalaretagalareta zimne nóżki żelatynagolonko

Komentarze

Podobne przepisy

image-1hwwicd

Dodane przez: maaatthew

DOMOWE BURGERY

Bardzo proste , szybkie i bardzo...

KANAPKA Z KASZANKĄ I PIECZONYM JABŁKIEM – NA CIEPŁO

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KANAPKA Z KASZANKĄ I PIECZONYM JABŁKIEM –...

Dziś mam dla Was przepis na genialną...

image-27eg6wm

Dodane przez: Di gotuje

Indyk z galaretką z praski/szynkowara

Poniższy przepis jest bardzo łatwy,...

image-1rbs75k

Dodane przez: Justyna1194

Twaróg śniadaniowy

Nie ma to jak ser własnej roboty...

pyszne naleśniki wytrawne o smaku czosnkowym.

Dodane przez: patunia1987

NALEŚNIKI O SMAKU CZOSNKOWYM

Pyszne wytrawne naleśniki o smaku...

image-17scmcy

Dodane przez: anita176

salceson podrobowy

pyszna domowa wędlina