Galaretka wieprzowa - zimne nóżki

4.5 (198 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki. Idealna na Święta, ale nie tylko;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - nóżki wieprzowe: 4 sztuki
    - golonka wieprzowa: 2 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - pietruszka korzen: 2 sztuki
    - seler: 0.25 sztuki
    - liść laurowy,: 3 sztuki
    - ziele angielskie (kulki): 3 sztuki
    - sól pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka wieprzowa - zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki i golonka oczyścić, wsadzić do garnka zalać wodą - tyle aby ledwo przykryło mięso.
  • 2. Gotujemy, gdy zagotuje się woda tą "pierwszą" wylewamy. Opłukać nóżki i golonkę, zalać ponownie wodą - odszumować. Przykryć i gotować 2,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy obrane i umyte warzywa, oraz przyprawy.
  • 3. Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. mięso jest dobre gdy dosłownie odchodzi od kości.
  • 4. Wyciągamy mięso łyżka cedzakową, odczekajmy aby ostygło. Obieramy mięso i rwiemy na małe kawałki (unikam krojenia w tym przypadku mięsa, ma ono zupełnie inną konsystencje). Porwane mięso wkładamy do kokilek i zalewamy wywarem który powstał przy gotowaniu mięsa. Studzimy. zimne nóżki przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować