Galaretka wieprzowa - zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki i golonka oczyścić, wsadzić do garnka zalać wodą - tyle aby ledwo przykryło mięso.
2.Gotujemy, gdy zagotuje się woda tą "pierwszą" wylewamy. Opłukać nóżki i golonkę, zalać ponownie wodą - odszumować. Przykryć i gotować 2,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy obrane i umyte warzywa, oraz przyprawy.
3.Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. mięso jest dobre gdy dosłownie odchodzi od kości.
4.Wyciągamy mięso łyżka cedzakową, odczekajmy aby ostygło. Obieramy mięso i rwiemy na małe kawałki (unikam krojenia w tym przypadku mięsa, ma ono zupełnie inną konsystencje). Porwane mięso wkładamy do kokilek i zalewamy wywarem który powstał przy gotowaniu mięsa. Studzimy. zimne nóżki przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Komentarze