To pyszna propozycja na fajną przystawkę oraz pomysł na wykorzystanie pozostałości niedzielnego rosołu wraz z mięsem i warzywami. Całość wzbogacona dodatkiem pieczarek które fajnie wyglądają w daniu i wzbogacają jego smak.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
pozostałość rosołu z poprzedniego dnia
pozostałość warzyw i mięska z rosołu
żelatyna wieprzowa
½ puszki zielonego groszku konserwowego
½ puszki kukurydzy konserwowej
1 słoiczek pieczarek marynowanych lub kilka świeżych pieczarek ale wcześniej podgotowanych
ewentualnie zielony dodatek – posiekany koperek czy natka pietruszki do dekoracji
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do każdego z pojemniczków / miseczek itp, dajemy pokrojoną marchewkę, pokrojone pieczarki, poskubane mięsko, groszek oraz kukurydzę. Rosół przecedzamy przez sitko to garnka i stawiamy na ogień do momentu aż zacznie się gotować. Wsypujemy żelatynę ( ilość żelatyny zależy od ilości rosołu jaką mamy - na opakowaniu zawsze są podane proporcje ) i dokładnie mieszamy. Gdy żelatyna się dobrze rozpuści to zalewamy przygotowane miseczki. Odstawiamy by przestygły i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze