Galareta drobiowa z groszkiem

5 (183 ocen)

Smaczna galareta na zimno doskonale sprawdza się na domowych uroczystościach jak i na zwykłą kolację.

Składniki:

  • litr rosołu drobiowego
    mięso drobiowe ugotowane w rosole
    5-6 łyżeczek żelatyny spożywczej
    marchewka
    groszek
    4 jajka ugotowane na twardo
    kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Galareta drobiowa z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Ugotuj bulion według swojego przepisu lub przygotuj go na 2 porcjach z kurczaka dodając włoszczyznę. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy, mięso obram od kości, kroję w niewielka kostkę.
    Gorący bulion przecedź przez drobne sitko. Żelatynę zalej zimną wodą (około pół szklanki wody lub zimnego bulionu), pozostaw do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie włóż napęczniałą żelatynę do ciepłego rosołu i mieszaj ,aż do rozpuszczenia.
  • GALATY 2. Na dno miseczek wyłóż troszkę pokrojonej marchewki, drobiu,groszku i pietruszkę. Zalej do połowy gorącym wywarem z żelatyną i poczekaj aż zastygnie.
  • galat 3. Po zastygnięciu włóż do każdej miseczki plasterek jajka , ponownie posyp groszkiem , marchewką i zalej pozostałym bulionem. Odstaw do zastygnięcia w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Groszek Jajka Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować