REKLAMA

Wytrawna mięsna baba

wyświetlono: 77 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To pomysł na ciekawe podanie mięsnej galarety bo w formie na babkę. Nie tylko pięknie się na stole prezentuje podczas Wielkanocy ale również na innych imprezach okolicznościowych możemy ją w takiej firmie podać.

opublikowany: 29.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dużą formę sylikonową

    marchewkę
    groszek konserwowy
    kukurydzę konserwową
    ugotowane mięso drobiowe z rosołu
    1 litr rosołu
    opakowanie żelatyny 50 g
    3 – 4 jajka ugotowane na twardo
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Wytrawna mięsna baba 1. Rosół podgrzewamy - by się zagotował i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Sylikonową formę do babki wstawiamy do miski i dajemy groszek, kukurydzę, pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojone w plasterki jajko na twardo oraz poszarpane drobiowe mięsko - na przemian. Tak przygotowaną formę zalewamy ostrożnie rosołem i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2-3 godz. Najlepiej na całą noc.
  • Wytrawna mięsna baba 2. Gotowa babka bez problemu wychodzi z sylikonowej formy. Wystarczy ją przełożyć na duży talerz a potem kroić porcje.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE