Karnawałowa galareta drobiowa

4.5 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja dzisiejsza galareta , to tradycyjne tymbaliki drobiowe z udek kurczaka i warzyw. Takie tymbaliki to smaczna przekąska która sprawdzi się na imprezach karnawałowych, spotkaniach rodzinnych itp.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rosół 1 litr,
    udka 2,
    żelatyna 6 łyżeczek,
    groszek konserwowy z marchewką 1/2 puszki,
    kukurydza konserwowa 1/2 puszki,
    jajka 2,
    natka pietruszki kilka gałązek,
    sól i pieprz do smaku,
    Dodatkowo ;
    plastry cytryny ,
    w razie potrzeby ocet,
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Nóżki w galarecie

Karnawałowa galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować rosół na udkach.
    Ugotowane udka wyjąć z rosołu, obrać i pokroić.
    Groszek i kukurydzę odsączyć na sitku.
    Jajka ugotować na twardo , obrać i pokroić w plasterki.
    Litr ugotowanego wcześniej rosołu przelać przez sitko do drugiego garnka , doprowadzić do zagotowania, doprawić dobrze do smaku, a następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w rosole żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
    Przygotować miseczki szklane.
    W miseczkach umieścić na spód plasterki jajka żółtkiem do dołu po łyżeczce groszku i kukurydzy , marchewkę kilka liści natki oraz kawałki kurczaka.
    Każdą miseczkę zalać jeszcze ciepłym rosołem z rozpuszczoną żelatyną.
    Zostawić do całkowitego stężenia .
    Podawać z plastrami cytryny lub octem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować