Moja dzisiejsza galareta , to tradycyjne tymbaliki drobiowe z udek kurczaka i warzyw. Takie tymbaliki to smaczna przekąska która sprawdzi się na imprezach karnawałowych, spotkaniach rodzinnych itp.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
rosół 1 litr,
udka 2,
żelatyna 6 łyżeczek,
groszek konserwowy z marchewką 1/2 puszki,
kukurydza konserwowa 1/2 puszki,
jajka 2,
natka pietruszki kilka gałązek,
sól i pieprz do smaku,
Dodatkowo ;
plastry cytryny ,
w razie potrzeby ocet,
Karnawałowa galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować rosół na udkach.
Ugotowane udka wyjąć z rosołu, obrać i pokroić.
Groszek i kukurydzę odsączyć na sitku.
Jajka ugotować na twardo , obrać i pokroić w plasterki.
Litr ugotowanego wcześniej rosołu przelać przez sitko do drugiego garnka , doprowadzić do zagotowania, doprawić dobrze do smaku, a następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w rosole żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Przygotować miseczki szklane.
W miseczkach umieścić na spód plasterki jajka żółtkiem do dołu po łyżeczce groszku i kukurydzy , marchewkę kilka liści natki oraz kawałki kurczaka.
Każdą miseczkę zalać jeszcze ciepłym rosołem z rozpuszczoną żelatyną.
Zostawić do całkowitego stężenia .
Podawać z plastrami cytryny lub octem.
Komentarze