Galantyna to nic innego jak rolada z wydrylowanego kurczaka z farszem mięsnym z dużą ilością natki pietruszki. Nadaje się na zimno jak i na ciepło. Pięknie prezentuje się na stole i jest smaczna.
Galantyna czyli rolada z wydrylowanego kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, kucharka i pieprz. Wymieszać.
2.Kurczaka oczyścić. Przeciąć wzdłuż piersi i powyciągać kości z całego kurczaka, również z nóżek. Skrzydełka usunąć. W miejsca, gdzie zrobią się większe luki, odciąć kawałek fileta i załatać lukę. Na środek kurczaka wyłożyć farsz. Na to posiekaną pietruszkę.
3.Kurczaka zwinąć i po nakłuwać wykałaczkami lub związać sznurkiem. Natrzeć oliwą, solą i papryką.
Ułożyć na blaszce wykałaczkami do dołu. Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny.
Komentarze