Galantyna czyli rolada z wydrylowanego kurczaka

4.49 (175 ocen)

Galantyna to nic innego jak rolada z wydrylowanego kurczaka z farszem mięsnym z dużą ilością natki pietruszki. Nadaje się na zimno jak i na ciepło. Pięknie prezentuje się na stole i jest smaczna.

Składniki:

  • Składniki:
    kurczak - 1.5 kg.
    natka pietruszki - 1 pęczek
    sól - 1 łyżka
    papryka słodka mielona - 1 łyżki
    oliwa z oliwek - 2 łyżki
    Farsz:
    mięso mielone wieprzowe - 500 gram
    Kucharek - uniwersalna -1 łyżeczka
    pieprz - do smaku
    jajko - 1 xl szt.
    bułka tarta - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Galantyna czyli rolada z wydrylowanego kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vh4rk2 1. Farsz:
    Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, kucharka i pieprz. Wymieszać.
  • image-2a2bjfy 2. Kurczaka oczyścić. Przeciąć wzdłuż piersi i powyciągać kości z całego kurczaka, również z nóżek. Skrzydełka usunąć. W miejsca, gdzie zrobią się większe luki, odciąć kawałek fileta i załatać lukę. Na środek kurczaka wyłożyć farsz. Na to posiekaną pietruszkę.
  • image-2418w36 3. Kurczaka zwinąć i po nakłuwać wykałaczkami lub związać sznurkiem. Natrzeć oliwą, solą i papryką.
    Ułożyć na blaszce wykałaczkami do dołu. Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować