Galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy udka kurczaka zalewamy zimną wodą (tak aby woda zakrywała mięso), dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler.
Wstawiamy na mały ogień. Na początku gotowania musimy pilnować szumowiny, należy ją zebrać - bo inaczej nasz powstający bulion będzie mętny. Gotujemy całość 4 godziny na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać por (w całości) dla samego smaku.
Po ugotowaniu bulionu, mięso oraz warzywa wyciągamy.
Kurczaka obieramy ze skóry oraz oddzielamy od kości. Pamiętajmy, też aby usuwać ścięgna.
Dodajemy żelatynę do ciepłego, nie gotującego się wywaru (3 łyżeczki na 0,5 l płynu). Mieszamy wszystko i zostawiamy na 10 minut.
Do miseczek najpierw kroimy w talarki marchewkę (z bulionu), później dodajemy pół jajka, następnie kładziemy mięso z kurczaka jako kolejną warstwę.
Tak powstałe porcje zalewamy wywarem z żelatyną, zostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki do czasu powstania galaretki.
Danie podajemy z sosem tatarskim lub octem.
Komentarze