Galareta drobiowa

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna przystawka wielkanocna

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 udka kurczaka
    4 marchewki
    pół dużego selera
    2 pietruszki
    opcjonalnie por
    3 łyżeczki żelatyny (na 0,5 l bulionu)
    2 jajka
    1 kostka bulionowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Galareta Przystawki

Galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galareta drobiowa 1. Trzy udka kurczaka zalewamy zimną wodą (tak aby woda zakrywała mięso), dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler.
    Wstawiamy na mały ogień. Na początku gotowania musimy pilnować szumowiny, należy ją zebrać - bo inaczej nasz powstający bulion będzie mętny. Gotujemy całość 4 godziny na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać por (w całości) dla samego smaku.
    Po ugotowaniu bulionu, mięso oraz warzywa wyciągamy.
    Kurczaka obieramy ze skóry oraz oddzielamy od kości. Pamiętajmy, też aby usuwać ścięgna.

    Dodajemy żelatynę do ciepłego, nie gotującego się wywaru (3 łyżeczki na 0,5 l płynu). Mieszamy wszystko i zostawiamy na 10 minut.

    Do miseczek najpierw kroimy w talarki marchewkę (z bulionu), później dodajemy pół jajka, następnie kładziemy mięso z kurczaka jako kolejną warstwę.

    Tak powstałe porcje zalewamy wywarem z żelatyną, zostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki do czasu powstania galaretki.
    Danie podajemy z sosem tatarskim lub octem.

Porady

Pamiętajmy o bardzo małym ogniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować