Bułki pszenne - poznańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wody(musi być ciepła ale nie gorąca !), drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól pod koniec wyrabiania powoli dodać olej.
Najlepiej jest wyrabiać ciasto robotem kuchennym z końcówką chlebową. CIasto musi być elastyczne i nie kleić się. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.
Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu.
Bułki przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na godzinie (w ciepłe miejsce), ciasto ponownie zagnieść i wyrobić, podzielić ciasto równe części i uformować bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Uformowane bułeczki jeszcze spłaszczyć, naciąć na środku tępą końcówką noża.
Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut lub do zrumienia. Bułki musimy ostudzić na kratkę, wtedy bułki nie będą zbite i mokre.
Porady
Pamiętajmy o studzeniu na kratce! to jest ważne, inaczej nasze bułki będą ciężkie i mokre.
Komentarze