Bułki pszenne - poznańskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Po pyszne bułki nie trzeba biegać do sklepu - można je samemu upiec!

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki
    230 ml wody
    15 g świeżych drożdży
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenne - poznańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wody(musi być ciepła ale nie gorąca !), drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól pod koniec wyrabiania powoli dodać olej.

    Najlepiej jest wyrabiać ciasto robotem kuchennym z końcówką chlebową. CIasto musi być elastyczne i nie kleić się. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę.

    Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu.
    Bułki przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na godzinie (w ciepłe miejsce), ciasto ponownie zagnieść i wyrobić, podzielić ciasto równe części i uformować bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

    Uformowane bułeczki jeszcze spłaszczyć, naciąć na środku tępą końcówką noża.
    Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut lub do zrumienia. Bułki musimy ostudzić na kratkę, wtedy bułki nie będą zbite i mokre.

Porady

Pamiętajmy o studzeniu na kratce! to jest ważne, inaczej nasze bułki będą ciężkie i mokre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować